BiH

Preko usamljenih staraca do nekretnine: Kako mladi u BiH bez ulaganja novca dolaze do stana

Cijena stanova po m2 trenutačno je viša od 2000 KM, tako da je nemoguće čovjeku sa srednjim primanjima doći do nekretnine

Penzionerke - Blic-portal.com

Supruga i ja već godinama smo bolesni, liječenja su skupa, a mirovina mala. Srećom, imamo jednu divnu ženu koja se brine o nama. Svaki dan nam dođe očistiti, skuhati i uraditi po kući sve što treba, zadovoljni smo s njom i ovu kuću koju imamo nakon smrti ostavit ćemo njoj. Zahvalni smo jer je preuzela brigu o nama”, ispričao je jedan stariji Mostarac kojeg su godine i bolest doveli u situaciju da treba brigu i pažnju nekog mlađeg, a, nažalost, on i supruga nemaju djecu, piše “Večernji list BiH“.

Ovu ženu je za preuzimanje brige o ovom bračnom paru prvenstveno ponukalo dugogodišnje poznanstvo, ali u BiH je sve više osoba koje preuzimaju brigu o starim i nemoćnima kako bi naslijedili imovinu, prvenstveno nekretnine.

Svake godine sve više osoba u našoj zemlji stječe imovinu sklapajući ugovore o doživotnom uzdržavanju. Od oglasa u kojima se traže osobe za njegu usamljenih staraca i starica, mnogi dođu do kuće ili stana. Iako zakonski nasljednici često pokreću tužbe zbog ovih ugovora, na sudu ih je skoro nemoguće oboriti.

Uzdržavanje, prema sklopljenom ugovoru, najčešće podrazumijeva da se starijim osobama osigura hrana, lijekovi, obuća i odjeća, čiste i održavaju kućanstva te pruža medicinska pomoć i druge njege toj osobi. Nerijetko uzdržavanje podrazumijeva da osobe koje sklope ugovor moraju živjeti zajedno do smrti primatelja uzdržavanja, iako postoje i starije osobe koje ne žele zajednički život.

Notari iz obaju bh. entiteta otkrili su nam kako na njihova vrata sve češće kucaju stranke koje žele sklopiti ugovore o doživotnom uzdržavanju. Ponekad su to osobe koje nisu u krvnom srodstvu, nekad starci potpisuju ugovore sa sestrićima/sestričnama i bratićima/bratičnama, dok ima i slučajeva u kojima roditelji žele ostaviti imovinu samo jednom djetetu.

U Federaciji BiH u 2017. godini sklopljeno je 1911 ugovora o doživotnom uzdržavanju, u Distriktu Brčko 78, dok Notarska komora RS-a nema točne podatke o broju obrađenih i zaključenih ugovora. Pravila uzdržavanja razlikuju se od ugovora do ugovora.

“Trenutačno najisplativija investicija je uzdržavanje starih i iznemoglih da se dođe do stana. Cijena stanova po m2 trenutačno je viša od 2000 KM, tako da je nemoguće čovjeku sa srednjim primanjima doći do nekretnine”, komentar je jednog Sarajlije o ovoj temi. U Bosni i Hercegovini velik je broj starih i nemoćnih o kojima se nema tko brinuti. Djecu nisu imali, rasula su se po svijetu ili su pak “zaboravili” svoje roditelje i neće da se o njima brinu.

“Žalosno je koliko starih osoba živi samo bez uvjeta za život, a djeca se rasula po svijetu. Ugovori o uzdržavanju su dobra opcija za sve. Starije osobe imaju brigu koju trebaju, a mladi dođu do stana koji na drugi način ne bi mogli priuštiti”, kaže srednjovječna gospođa.

Nerijetko se djeca sjete roditelja tek kada nakon njihove smrti treba raspodijeliti imovinu. Hrvatska je napravila korak više po ovom pitanju, pa kažnjava djecu koja ne vode brigu o starim i nemoćnim roditeljima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh