BiH

Dan Preda: “Umjesto kod Putina treba ići u Brisel”

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je danas u Sarajevu da se odlaskom u Rusiju i kod njenog predsjednika Vladimira Putina ne postaje članica EU, te pozvao političke predstavnike u BiH da više dolaze u Strazbur i Brisel i sarađuju sa evrpskim zvaničnicima.

Cristian Dan Preda - Eppgroup.eu

Dan Preda je, nakon okruglog stola o temi “Trenutno stanje procesa evropskih integracija BiH”, koji organizuje Incijativa za monitoring evropskih integracija BiH u saradnji sa Delegacijom EU u BiH, odgovarajući na novinarsko pitanje ko blokira proces evropskih integracija, za to optužio predstavnike Republike Srpske.

“U prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH delegati iz Republike Srpske protivili su se uspostavljanju zajedničkog parlamentarnog odbora. To je samo jedan od primjera. Ima i drugih primjera onih koji iz neznanja blokiraju ovaj proces”, rekao je Dan Preda, prenosi “Srna”.

On je istakao da mu je posebno teško bilo da organizuje sastanke sa, kako je rekao, tadašnjim premijerom, a sadašnjim predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ali i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH rekao je da za napredak BiH u procesu evropskih integracija bitna dva uslova i to da parlamentarci iz BiH moraju da imaju minimum znanja o procesu evropskih integracija i da su spremni da rade zajedno sa zvaničnicima EU, a ne da blokiraju dijalog.

On je dodao da će kada BiH dobije status kandidata biti najpotrebnije da su u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ljudi koji su sposobni da pregovaraju sa EU.

Tijana Cvetičanin iz Incijativa za monitoring evropskih integracija BiH istakla je da su tokom okruglog stola otvorena pitanja za period nakon formiranja vlasti i parlamentarnih odbora koji se odnose na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te obaveze koje stoje pred ovom zemljom.

“Kod civilnog društva postoji velika skepsa da će se tako nešto dogoditi jer nema ozbiljnih naznaka da će doći do ozbiljnih promjena”, dodala je ona.

Poslanik u parlamentu BiH Nikola Lovrinović rekao je da je, kao bivši predsjedavajući Komisije za evropske integracije, govorio na okruglom stolu o problemima u proteklom mandatnom periodu i zašto nije proradilo jedino parlamentarno tijelo koje vrši nadzor nad sprovođenjem SSP-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh