BiH

HDZ-a BiH i Vaš ambasador uveličali Dodikovu “proslavu” koji u miru završava ono što su započeli Krajišnik i Karadžić

Nekadašnji član Predsjedništva BiH i prvi predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljuić oglasio se otvorenim pismom hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

No image - Haber.ba

Tekst pisma upućenog hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću prenosimo u cjelosti:

“Europejac, s naglašenom uljudbenosti, na koju smo mi Hrvati s pravom ponosni. Isto tako sa zebnjom pratimo Vašu borbu s onom provincijalnom strujom u HDZ-u Hrvatske. Imamo puno razumijevanje za Vašu taktički postupnu bitku i za poteškoće na koje nailazite zbog dobro umrežene strukture onih koji i danas, gotovo tri decenije kasnije, forsiraju neopravdana stajališta, zbog kojih je cio hrvatski narod pretrpio ogromnu štetu, a mi bosanski Hrvati se danas nalazimo pred istrebljenjem. I dok u historiji, odnos snaga na svjetskoj političkoj pozornici, nije išao u korist našeg naroda, ovo od 1990. godine rezultat je subjektivnih slabosti hrvatske politike u Zagrebu-Karađorđevo i Graz. Zagreb je nasilno preuzeo „brigu“ i nad Hrvatima BiH, unatoč tome što smo imali svoje političko vodstvo, program i legitimitet koji smo dobili sjajnim rezultatima na izborima 1990. godine. Ja sam uvjerljivo pobijedio na Konvenciji u Mostaru, gdje sam ponizio sve svoje političke protivnike.

Prisustvo rukovodstva HDZ-a BiH i Vašeg ambasadora 9. januara u Banjaluci najsramniji je politički čin u mirovnom periodu. Uveličati „proslavu“ Miloradu Dodiku, koji u miru završava ono što su započeli Krajišnik i Karadžić, je čin kojeg se treba stidjeti svaki Hrvat ma gdje se on nalazio. Istovremeno to je uvreda za sve građane u BiH.

Bilo bi neophodno da se Vi najenergičnije distancirate od ovih zbivanja. Također, stalno trpimo štetu od djelovanja pojedinih političkih mongoloida. Teško je i zamisliti da jedan biskup (onaj sisački) ljubi ruku jednom osuđenom ratnom zločincu. A kada dodamo i ono što je učinio Đakić mlađi onda se postavlje pitanje – dokle idu te hrvatske ludosti. Međutim, Milan Pupovac je vješto iskoritio ovaj čin i poistovjetio ga sa opštom situacijom u Hrvatskoj.

Bosanski Hrvati su vrijedan i častan narod. Posebno su nastradali 1918. godine zatim 1945. i najzad 1992. godine. Do sada su uvijek uspijevali da se oporave i obrane svoj životni prostor, posebno u Posavini. Međutim, danas više nema realnih izgleda za takav ishod. O njima će ostati kronike i legende koje će ih pamtiti kao vrijedne i časne ljude. Nešto slično kao o Feničanima kojih danas također nema.

Uprkos poteškoćama na koje nailazite, mi očekujemo Vašu energičnu reakciju i da, kao nikada, ranije jasni i glasno kažete kako oni koji su nazočili sramnom događaju u Banjaluci nemaju Vašu podršku.

Želim Vam da istrajete u Vašoj političkoj misiji, kao i dobro zdravlje”, naveo je u pismu Kljuić, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh