BiH

U Kanadi se potpisuje peticija za kažnjavanje negiranja genocida u Srebrenici

Kanadski parlament pokrenuo je elektronsku peticiju e-1837 za donošenje zakona u toj zemlji o kažnjavanju svih koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid, priopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Srebrenica - Blogspot

Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak k prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. Peticija sadrži četiri puta više potpisa od neophodnog broja, naveo je također Institut.

Tajnik parlamentarnih peticija će nastaviti konačnu provjeru potpisa i izdati certifikat s tekstom peticije te ukupnim brojem potpisa. Ovaj certifikat će biti proslijeđen sponzoru peticije.

Na jednom od prvih ovogodišnjih zasjedanja kanadskog parlamenta, sponzor peticije Brian Masse će pročitati njen tekst, a nakon čitanja u Parlamentu, peticija će biti upućena Vladi Kanade koja je dužna u roku od 45 dana odgovoriti na zahtjev.

Do čitanja peticije u Parlamentu, Institut za istraživanje genocida Kanada će aktivno kontaktirati članove Parlamenta i Vlade i objašnjavati značaj kaznenog sankcioniranja negatora genocida u Srebrenici. Posebno pismo će biti upućeno premijeru Justinu Trudeau, ministrici vanjskih poslova Chrystiji Freeland i ministrici pravde i glavnom tužitelju Jody Wilson-Raybould. Pismo će biti poslano i svim članovima Parlamenta, prenosi Fena.

Institut za istraživanje genocida Kanada će na zahtjev velikog broja prijatelja istine i pravde, tijekom ove godine raditi na sličnoj peticiji za druge dijelove svijeta, navodi se.

Povodom završetka potpisivanja, profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada i inicijator peticije, zahvalio je članovima Upravnog odbora i Internacionalnog ekspertnog tima Instituta, članovima FB grupe “Petition e-1837 Stop Srebrenica genocide denial”, liderima i članovima mnogih organizacija i zajednica u Kanadi, SAD-u, Europi, Australiji i BiH za četveromjesečni aktivan rad na potpisivanju Peticije e-1837.

”Veličanstveno je bilo sudjelovati u zajedničkoj borbi za istinu i pravdu. Kanada je ponovo ujedinila prijatelje istine i pravde u svijetu. Zahvalnost pripada i velikom prijatelju BiH i istine i pravde Brianu Masseu, članu kanadskog parlamenta i sponzoru peticije. Hvala svim potpisnicima peticije iz svih provincija i teritorija Kanade, kao i kanadskim državljanima koji žive van Kanade. Vaš potpis na peticiji je bio potpis na istinu i pravdu. Već sada možemo konstatirati da je u Kanadi još jednom pobijedila istina o genocidu u Srebrenici”, kaže se u priopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Akcijom potpisivanja peticije otvoren je put ka istini i pravdi o genocidu u Srebrenici u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Bh. organizacije i zajednice iz SAD-a, Australije i pet europskih zemalja tražile su od Instituta istu akciju u njihovim sredinama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh