BiH

“New York Times”: Pokret “Pravda za Davida”, Muriz i Davor brišu podjele među ljudima u BiH

Grupa “Pravda za Davida” praktično je prognana sa Trga Krajine u Banjoj Luci. Na Božić, 25. decembra i pet dana kasnije, kao i u danima između i nakon 30. decembra u Banjoj Luci bila je prava potjera za članovima grupe Pravda za Davida. Privođeni su, zadržavani, saslušavani, raspisivale su se potjernice…

New York Times o protestima u BiH - RadioSarajevo.ba

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića koji je 280 dana na Davidovom trgu (Trgu Krajine) tražio istinu i pravdu, posljednji put je viđen navečer tog 30. decembra, a nakon toga je nestao. Javio se s tajne lokacije putem videosnimka sedam dana kasnije i poručio da se borba nastavlja.

Nakon što su pripadnici MUP-a RS silom razbili građane koji su mirnim putem tražili istinu i pravdu u slučaju Davida Dragičevića, a pritom uhapsili i nekoliko članova opozicije vijest je stigla u svjetske medije. I to ne bilo kakve. New York Times, Washington Post, The Guardian, BBC. Svi svejtski mainstream mediji čitali su o dešavanjima u Banjoj Luci.

“Nakon što je tijelo njegovog sina pronađeno u potoku prošlog marta, Davor Dragičević, konobar u kafiću uzeo je stvari u svoje ruke. Nezadovoljan objašnjenjem da je njegov sin narkoman i lopov i da se ubio gospodin Dragičević je počeo najveće anti-vladine proteste u posljednih nekoliko decenija u Bosni”, navodi New York Times.

“Posljednji put viđen je sa hiljadama drugih u maršu Banja Lukom 30. decembra. Zahtjevali su ostavku ministra unutrašnjih poslova – Dragana Lukača. Posljednji su ga vidjeli lokalni novinari, a proganjali su ga policajci u civilu”, navodi Times.

Amerikanci navode kako je RS raspisala potjernicu za Dragičevićem, a on se javio putem Facebooka.

“Nisam pobjegao, morao sam se sakriti”, rekao je Dragičević, javlja Times i ističe kako je poručio svojim prijateljima da borbu nastavlje “mirno i dostojanstveno”.

U međuvremenu građani su se preselili u dvorište crkve gdje pale svijeće za ubijenog Davida. Okupljene sada predvodi Suzana Radanović, majka ubijenog Davida i bivša Davorova supruga.

“Protesti su narasli do te mjere da su se suprotstavili autoritativnom utjecaju koji ima Milorad Dodik, dugogodišnji lider RS-a, koji je od oktobra i član Predsjedništva BiH.

Dodikova stranka Nezavisnih Socijal Demokrata (SNSD) ima kontrolu nad čitavim dijelom RS-a, uključujui sigurnost, obajveštajne službe, pravosuđe, medije… Njegov cilj je da se odvoji od ostatka Bosne i Hercegovine i pokušava na sve načine da potkopa institucije Bosne i Hercegovine”, navodi Times, prenosi “Radio Sarajevo“.

“Dvije decenije nakon završetka rata između Srba, Hrvata i Muslimana, građani Bosne još uvijek se bore sa siromaštvom. Stopa nezaposlenosti mladih najveća je u Europi, a nacionalna i religijska podjeljenost i dalje je izražena kao i uvijek.

Rat koji je završio 1995. godine podijelio je državu na RS koju kontroliše Dodik, te muslimansko-hrvatsku Federaciju BiH. Međutim, pokret Davora Dragičevića uradio je nevjerovatne stvari da određene razlike između naroda izbrišu. Protesti su održani i u drugim gradovima Bosne, ali i u Srbiji i Hrvatskoj. Facebook grupa ima preko 270.000 članova”, piše Times.

Amerikanci ističu kako je Dodik istaknuo da policija nije umješana u ubistvo Davida Dragičevića, te da opozicija, kao i ambasade država “zapada” stoje iza protesta u Banjoj Luci.

“On je car koji se prepao oca koji zahtjeva istinu u slučaju ubistva njegovog sina”, rekao je za Times Slobodan Vasković, lokalni novinar istraživač i blogger.

Novinari Timesa podsjetili su i kako se razvijao slučaj David Dragičević, a dotaknuli su se i laži koje su iznesene na račun Davida Dragičevića. Uz njega su stali i drugi roditelji koji traže istinu i pravdu, a među njima je Muriz Memić, musliman koji je kaže da je policija sakrila ubistvo njegovog sina Dženana u Sarajevu. Nadležni su rekli da je Dženan poginuo u saobraćajnoj nesreći.

“Nevjerovatno je da su dva oca u potrazi za pravdom za ubijene sinove mobilizirali više ljudi u borbi protiv nedostatka vladavine prava i nekažnjivosti nego što je bilo koja politička partija to napravila”, rekao je predstavnik EU u Bosni i Hercegovini – Lars Gunnar-Wigemark, piše Times.

Times ističe i da su aktivisti grupe Pravda za Davida prepoznali da je Davor napravio ono što niko nije smio prije njega, a građani su možda očekivali i previše od Davora koga je petog oktobra u Banjoj Luci podržalo 40.000 protestanata.

“Nijedna politička partija nije skupila toliko ljudi. To je tačno, ali Davor želi da zna ko je bio njegovog sina, a ne da riješi sve naše probleme”, rekla je Vanja Stokić, aktivistica grupe Pravda za Davida.

Times završava s porukom da je Davor Dragičević uspio napraviti najveću civilnu grupu u zemlji, ali da nema političke ambicije. Cilj je ostao isti – provesti istragu i utvrditi ko je kriv za ubistvo Davida Dragičevića.

“Ukoliko stanemo na ovome, onda će biti još Davida u budućnosti”, kaže Suzana Radanović, a Times s njenom izjavom završava svoj tekst.

O Davidu, Davoru, Murizu i Dženanu, borbi za istinu i pravdu pisali su osim New York Timesa i brojni drugi mediji poput britanskih The GuardianaBBC-ja…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh