BiH

Džuvo: Interes SAD za BiH traje i u kontekstu je razvijanja države i institucija

Almir Džuvo, ambasador Bosne i Hercegovine pri NATO-u, komentarišući pismo američkog državnog sekretara Michaela Pompea u kojem članove Predsjedništva BiH poziva na usvajanje Godišnjeg Nacionalnog plana, kazao je da interes SAD-a nije nešto što je počelo sada nego praktično traje od Dejtonskog sporazuma, i u kontekstu je razvijanja države i institucija Bosne i Hercegovine.

ambasador-Dzuvo-N1

“Bosna i Hercegovina je dugi niz godina bila zemlja u kojoj je NATO provodio mirovnu misiju, da bi se jačanjem države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina pojavila kao partner NATO saveza i kao takva postala je dio Alijanse”, kazao je Džuvo za N1.

Kako je naveo, učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misijama, kao što je Afganistan, doprinijelo je jačanju povjerenja i pokazalo da zahvaljujući mogućnostima kojim Oružane snage Bosne i Hercegovine, i sama država raspolažu, mogu biti partner NATO saveza.

“Tako da, komentari oko ‘olakšica’ apsolutno ne stoje. Poziv na predaju Nacionalnog plana je produkt dugogodišnjeg partnerstva sa NATO savezom. Poziv za predaju Nacionalnog plana je otvoren i on nije determiniran”, naveo je Džuvo za N1.

Na pitanje koliko je bitno iskoristiti trenutnu klimu, odnosno raspoloženje koje dolazi iz NATO krugova, za napredak na ovom putu, Džuvo je kazao da bi najbolje bilo da se to desi što prije, iz razloga stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije.

“Samim tim otvara se i nova perspektiva, kako sigurnosna tako i ekonomska, što se može vidjeti iz primjera drugih država koje su prošle ili prolaze ovaj proces pridruživanja NATO savezu”, naveo je Džuvo.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da pismo državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Michaela R. Pompea treba shvatiti kao podstrek i pruženu ruku SAD-a i NATO saveza za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama.

Pompeo je pismom pozvao Predsjedništvo BiH na usvajanje Nacionalnog godišnjeg plana, a Komšić ocjenjuje da ovakve reformske aktivnosti koje je potrebno uraditi, a kako bi u konačnici bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) osiguravaju dugotrajan mir, stabilnost i ekonomski razvoj.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je pismo koje je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozivajući ih da prihvatanjem prvog Godišnjeg nacionalnog programa otpočnu realizaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh