BiH

Odjeci Žurnala: U Hrvatskoj se neće priznati prekvalifikacije iz BiH

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izvijestila je u utorak, povodom medijskih natpisa o kupovini diploma u BiH, da neće izdavati odobrenja za samostalan rad podnositeljima zahtjeva koji su završili takozvane programe prekvalifikacije u drugim državama, jer smatra da tako nije moguće steći traženi nivo obrazovanja za sestrinsku profesiju.

ultrazvuk, žena - Haber.ba

Programi prekvalifikacije nisu jednaki hrvatskim programima za sticanje kvalifikacije medicinske sestre opće njege, pa stoga ne mogu rezultirati ishodima znanja, vještina i kompetencija. Sestrinska profesija pripada reguliranim profesijama kojima Direktiva EU-a jasno određuje minimalne uvjete školovanja, a ishodi učenja moraju biti u skladu a evropskim i Hrvatskim kvalifikacijskom okvirom, ističu u HKMS-u.

– Upoređujući program prekvalifikacija utvrdili smo bitne razlike u stručnim kvalifikacijama, kao i značajan nedostatak sati teorijske i kliničke nastave, kazala je predsjednica HKMS-a Slava Šepec.

Hrvatski obrazovni program ne poznaje program prekvalifikacije u struci sestrinstva, a takvi programi iz drugih država u suprotnosti su sa Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inostranih stručnih kvalifikacija, kao i s odredbama Direktive 2005/36 Europske komisije. Pravo na samostalan rad u Hrvatskoj imaju samo medicinske sestre koje posjeduju odobrenje za samostalan rad, o čemu odlučuje HKMS. Obrazovanje medicinskih sestara opće njege sastoji se od najmanje 4.600 sati teorijskog i kliničkog osposobljavanja tokom najmanje tri godine strukovnog obrazovanja ili stručnog studija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh