BiH

PRIJETI EGZODUS: Mostarsku bolnicu najviše napuštaju iskusne medicinske sestre

Već godinama traje odlazak medicinskog osoblja sa ovih prostora, a očekuje se kako će ovaj problem dodatno eskalirati u 2019. godini, uzimajući u obzir uvjete rada i mogućnosti koji se ovom kadru pružaju u inozemstvu, a posebno u Njemačkoj.
Kako smo ovih dana mogli svjedočiti, u BiH je moguće čak i kupiti srednjoškolsku diplomu te za samo 17 dana postati primjerice ‘medicinska sestra’.

Problem odlaska medicinskog osoblja, uslijed loših plaća i loših uvjeta rada ne zaobilazi ni mostarske zdravstvene ustanove.

Kvesić: Odlaze iskusni
Tu činjenicu ovih dana potvrdio je i ravnatelj SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić u izjavi za pogled.ba, rekavši da iz Mostara već godinama odlazi medicisnsko osobolje, napomenuvši da se još uvijek nije dogodio masovniji odlazak doktora specijalista,
– Nama već godinama odlazi medicinsko osoblje, točnije, medicinske sestre i tehničari. Ono što je problem jest činjenica da odlaze iskusne i najbolje medicinske sestre i njihov odlazak je teško nadoknaditi. Mladima je potrebno vrijeme da steknu znanje i vještinu kako bi bili dobri medicinski tehničari ili sestre. Još nekako možemo nadoknaditi odlaske s kojima smo se suočili, ali bojim se kako će u budućnosti ovaj problem biti još veći. Kadrove proizvodimo, ali u ovome poslu je potrebno i mnogo praktičnog rada kako bi se došlo na željenu razinu vještine i znanja – rekao je ravnatelj Kvesić.
Ravnatelj Kvesić je istakao da mladi stručnjaci imaju ponuda iz stranih zemalja, ali većina njih još uvijek ostaje ovdje. Neki ponude odbijaju, drugi rade kombinacije i rade kod nas i u stranim centrima, te dodao kako povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima u HNŽ-u nije dovoljno kako bi ih natjeralo da odbiju ponude iz stranih zemalja, ali je pokazatelj kako su određeni pomaci mogući, te je izrazio nadu kako će potpisani ugovori biti ispoštovani.
-Potpisani ugovori se moraju ispoštovati. Svi medicinski djelatnici očekuju da primaju plaće sukladno novim kolektivnim ugovorima i oni se moraju ispoštovati. U protivnom ćemo imati mnogo više problema i ljudi će sigurno masovno odlaziti. Posljedica svega bi mogla biti da jednog dana ponovo šaljemo ljude u druge medicinske centre jer vas neće imati tko liječiti ovdje. A to bi bilo poražavajuće nakon svega što smo napravili ovdje zadnjih 20 godina – zaključio je Kvesić.

Odlasci se nastavljaju
Inače, po nekim podacima u 2017. godine samo iz ove mostarske bolnice otišlo je više od 50 medicinskih sestara, i to onih iskusnih. Podsjećamo da je početkom prošle godine u Mostar stigla jedna njemačka tvrtka koja je Mostarcima predstavila svoj rad te ih pozvala da krenu u Njemačku živjeti i raditi, kao zdravstveni djelatnici, obećavši im siguran i stalan radni ugovor s jako dobrom plaćom, tri mjeseca besplatnog smještaja i pomoć pri snalaženju u novom okruženju, mjesec dana besplatna tri obroka dnevno te boravak bez ikakvih troškova, pa se, iako točnih podataka nema, procjenjuje se da je broj odlazaka u prošloj godini debelo povećao. Za pretpostaviti je da se sada može govoriti već o stotinama zdravstvenih djelatnika koji su svoju sreću odlučili potražiti u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji, prenosi Dnevni list


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh