BiH

Rudari druge smjene RMU Zenica odbili sići u jamu jer im nije uplaćen topli obrok zbog blokiranog računa

Fuad Kasumović blokirao račune rudnika zbog duga po osnovu KGZ-a

avaz

Rudari druge smjene pogona Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica odbili su sići danas u jamu jer je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, blokirao račune rudnika zbog duga po osnovu korištenja građevinskog zemljišta (KGZ).

Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata, ističe da su samo prošle godine uplatili 1,2 miliona KM za ove namjene.

– Posljednje dvije rate nisu uplaćene zbog preseljenja širokog čela u jamu Raspotočje, zbog čega je smanjen obim posla. Zbog blokiranog računa rudari nisu dobili topli obrok niti mogu vratiti kredite bankama. Rudari neće raditi sve dok se ne riješi ovaj problem, a sutra ćemo, najvjerovatnije, ići pred Gradsku upravu – rekao je Vardo.

I Nevzet Vrškić, direktor RMU Zenica, napomenuo je da su prošle godine napravili sporazum s Gradom o izmirenju ovog duga.

– Poslali smo Gradu prijedlog da prolongira plaćanje, no oni su se oglušili. Zvanična blokada računa uslijedila je 3. januara, zbog čega ispaštaju rudari. Imamo sredstva za tople obroke, međutim, zbog blokiranog računa ne možemo ih isplatiti rudarima – rekao je Vrškić.

Dodao je da ima informaciju da su se rudari jama Raspotočje i Stranjani, također, solidarizirali s kolegama i obustavili rad,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh