BiH

INTERNETOM SE ŠIRI UPOZORENJE DA ĆE NAS U SRIJEDU ZATRPATI POLA METRA SNIJEGA: Da li je istina?

Internetom se počelo širiti upozorenje da se tokom sljedeće sedmice (od 9 do 12.1.2019.) u regiji očekuju obilnije snježne padavine, u nizinama do pola metra, a na planinama i do visine od jednog metra, kojima će prethoditi i slijediti niske temperature.

Snježno nevrijeme - AP

Za očekivati je da će ove padavine i najave niskih temperatura otežati svakodnevne aktivnosti stanovništva – navodi se u jednom takvom upozorenju.

Međutim, prof. Zoran Zadro, sa poznate meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, ima rezervu prema takvim prognozama, odnosno očekivanim količinama snijega, koje bi – prema onome što on piše u svojoj prognozi – ipak trebale biti dosta manje.

HLADNA FRONTA

On također navodi da bi i idućih sedam dana trebalo biti dosta hladno, a pogoršanje vremena se očekuje nakon srijede.

– Tokom utorka i srijede hladna fronta sa sjevera kontinenta pohoditi će naše krajeve, pri tome će se negdje na jugu Italije i u Jadranu u noći na srijedu i tokom srijede formirati ciklone koja će dalje putovati ka istoku i jugoistoku Evrope.

Budući da će se nad velikim dijelom naše regije zadržavati hladan i vrlo hladan zrak, tokom utorka i srijede u većem dijelu regije započeti će padavine u obliku susnježice i snijega.

Kiše, moguće i susnježice bit će uglavnom u Dalmaciji, obalnim dijelovima Crne Gore, krajnjem jugu Hercegovine, jugoistoku, istoku i sjeveroistoku Makedonije.

Snijeg se očekuje uglavnom u Bosni, sjeveru, sjeveroistoku i sjeverozapadu Hercegovine, središnjem, istočnom i gorskom dijelu Hrvatske, Srbiji, sjeveru Crne Gore, Kosovu zatim zapadu, jugozapadu sjeverozapadu Makedonije.

Susnježice (kiša i snijeg) i snijega trebalo bi biti u zaleđu Dalmacije, zapadnom i srednjem dijelu Hercegovine – navodi se u prognozi uz tabelu očekivanih akumuliranih padavina:

  • Istok, središnji dio Hrvatske (1 do 10 cm) – gorski dio Hrvatske više Lika i gorski dio Dalmacije (od 5 do 20 cm);
  • Zaleđe Dalmacije, srednji i zapadni dio Hercegovine (od 2C do 10 cm, lokalno do 15cm);
  • Sjever, sjeverozapad i sjeveroistok Hercegovine (5 do 30 cm);
  • Jug i jugoistok Hercegovine, više brdska područja (1 cm do 5 cm, lokalno do 15 cm) nizine lokalno (od 1 do 5 cm);
  • Bosna, i to uglavnom jugozapad, zapad, srednji, istočni i sjeveroistočni dio (2 cm do 15 cm, lokalno do 20 cm);
  • Južni, zapadni, jugozapadni, jugoistočni, istočni i centralni dio Srbije, zatim sjever Crne Gore i Kosovo (10 do 30 cm);
  • Zapad, sjeverozapad, jug, jugozapad i dio centralne Makedonije (5 do 20 cm snijega).

U GORSKIM DIJELOVIMA spomenutih područja očekuju se veće količine snijega, tako da bi recimo gorski dijelovi BiH, Crne Gore, Crne Gore, zapadne, jugozapadne i jugoistočne Srbije i Makedonije mogli mjeriti od 15 do 40 cm snijega ponegdje lokalno i do 50 cm. najavljuje se u prognozi, uz zaključak da bi vikend mogao donijeti uglavnom suho i hladno vrijeme, a dugotrajno zatopljenje se još ne nazire, piše “Doznajemo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh