BiH

Zloupotreba praznika za podizanje cijena: Kafa u centru Sarajeva 3,75 KM

I dok gradske službe u Sarajevu posljednjih godina rade mnogo na unapređenju ponude i stavljanja Sarajeva na poziciju poželjne turističke destinacije tokom novogodišnjih praznika, za to vrijeme neki se žele okoristiti nauštrb imidža grada.

No image - Haber.ba

Mnogi građani BiH često su bili mete varanja i spletkarenja ugostiteljskih radnika na jadranskoj obali tokom godišnjih odmora, kada cijene znatno variraju od uobičajenih. Svima su poznati “cjenovni izvještaji” iz hrvatskih gradova na moru kada se za jedno osvježavajuće piće plaća po 10 KM ili više, dok se za topli napitak izdvaja iznos znatno veći od redovnog, piše “Klix“.

A da je takva praksa došla i u glavni grad naše zemlje kada je povećan broj turista tokom zimskog perioda svjedoči račun i cjenovnik koji nam je poslao čitatelj iz jednog ugostiteljskog objekta u samom centru grada.

Naime, na dan dočeka Nove godine u Sarajevu caffe slastičarna Vatra koja se nalazi na samo nekoliko desetina metara od mjesta gdje je priređen sjajan doček 2019. godine uz koncert Harija Mata Harija, podigla je cijene svojih proizvoda.

Tako su za jedan espresso posjetitelji tog objekta plaćali 3,75 KM umjesto redovne cijene od 2,50 KM koja je jasno navedena u cjenovniku pa su tako četiri kafe koštale 15 KM. Iz ovog objekta za Klix.ba su kazali da je informacija tačna te da su cijene podignute u poslijepodnevnim satima na dan dočeka Nove godine.

Da li je ovaj slučaj prijavljen inspekciji i da li ih je bilo više nismo uspjeli saznati u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove s obzirom na to da se u toj instituciji niko nije javio na brojne pozive.

Ipak, Zakon o zaštiti potrošača jasno navodi da je trgovac dužan pridržavati se prodajne cijene proizvoda i usluga.
Sarajevo varanje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh