Vijesti

Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora: BIH je to zaslužila

Sada je red na liderima EU da na sastanku Europskog vijeća daju zeleno svjetlo, rekla je.

Tanja Fajon. Ziga Zivulovic jr./PIXSELL/F.A. BOBO

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon pozdravila je današnju izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je u Evropskom parlamentu potvrdila da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Fajon je istakla da je kao dugogodišnja zagovornica integracije naše zemlje u Europsku uniju (EU), oduševljena preporukom Evropske komisije.

– BiH je to zaslužila. Sada je red na liderima EU da na sastanku Europskog vijeća daju zeleno svjetlo. Slovenija će nastaviti svoju čvrstu podršku – napisala je Fajon na društvenoj mreži X.

Fon der Lajen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u prosincu 2022. napravila “impresivne korake” u europskim integracijama.

– Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom – rekla je fon der Lajen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strazburu. Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. ožujka, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh