Vijesti

Upozorenja u Njemačkoj na rat sa Rusijom: Jesmo li ozbiljno spremni braniti ovu zemlju?

Njemački ministar odbrane pozvao je na “ozbiljnu nacionalnu raspravu” o budućnosti vojske, tvrdeći da ona u svom trenutnom stanju nije sposobna uhvatiti se u koštac sa nizom izazova sigurnosne politike sa kojima se Evropa suočava.

Boris Pistorius, koji je često pozivao Njemačku da postane “spremna za rat” od kako je prije godinu dana postao ministar odbrane i upozorio da bi Vladimir Putin mogao napasti u roku od osam godina, rekao je da zemlja mora biti spremna suočiti se sa ruskim predsjednikom, prenosi Index.

Obraćajući se časnicima na njemačkoj vojnoj akademiji u Hamburgu, jasno dajući do znanja da se obraća i širem društvu, Pistorius je rekao: “Jesmo li ozbiljno spremni braniti ovu zemlju? I ko smo to ‘mi’? Ova rasprava se mora održati.”

Pistorius je rekao da mir i sloboda u kojima je većina Evrope uživala decenijama “više nisu nepobitna sigurnost” i da je Njemačka “pred snažnim i aktivnim sigurnosnim izazovima”.

Ovu sedmicu Pistorius je rekao da se razmatra dopuštanje stanovnicima bez njemačkog državljanstva da se pridruže vojsci u nastojanju da poveća broj vojnika sa 181.000 na 203.000 do 2031. godine. Priča se da bi, kao u američkoj vojsci, gdje se ljudi mogu nadati da će dobiti državljanstvo u zamjenu za službu, učesnici bili nagrađeni pasošem.

Vojska, naime, pati od hroničnog manjka ljudstva te je svake godine potrebno 20.000 novih časnika kako bi se održao trenutni broj. Posao u vojsci nije prestižan u Njemačkoj kao drugdje, prvenstveno zbog prošlosti te zemlje.

U glavnim gradovima država širom kontinenta raspravlja se o tome jesu li njihove vojske sposobne za moderno ratovanje i prijetnje koje predstavljaju zemlje poput Rusije.

Prekjučer je načelnik Glavnog štaba britanske vojske, general Patrick Sanders, rekao da treba poduzeti korake da se društvo postavi na ratne temelje i da javnost treba biti spremna dići oružje protiv Rusije. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva brzo je odbacilo njegove komentare, insistirajući na tome da neće biti povratka vojnog roka, koji je Britanija ukinula 1960.

U Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i baltičkim zemljama već su u toku pripreme za suočavanje sa potencijalnim ruskim napadom. U Njemačkoj je ruski rat u Ukrajini otvorio veliku raspravu o njenoj vojsci.

General pukovnik Alexander Sollfrank, šef NATO snaga u gradu Ulmu na jugu Njemačke, koji bi bio odgovoran za koordinaciju kretanja evropskih trupa u slučaju napada na članicu NATO-a, rekao je da njemačkoj vojsci trebaju ne samo resursi, već i “vidljivu odlučnost da ih koristi”.

“Vjerodostojno odvraćanje zahtijeva pripremu za rat i mora uključiti stanovništvo”, rekao je Sollfrank u godišnjem govoru o stanju sigurnosti. Markus Söder, čelnik Bavarske i čelnik konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU), rekao je prekjučer da Njemačkoj trebaju “vojnici sposobni za borbu na fronti”.

Odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., njemački kancelar Olaf Scholz najavio je Zeitenwende (prekretnicu) u njemačkoj vojsci, te je najavi da će izdvojiti 100 milijardi eura u poseban fond za finansiranje modernizacije vojske, ali i novačenje osoblja.

Međutim, promjena je bila spora. Pistorius, koji je preuzeo dužnost od prethodnika kojeg se smatralo nesposobnim za taj posao, a ujedno je i omiljen političar u Njemačkoj, borio se uvjeriti kolege u vladi u osjećaj hitnosti.

Što se tiče kratkoročnih poteza, Pistorius je jučer rekao da nije upoznat sa ponudom zamjene prema kojoj bi njemačke krstareće rakete Taurus odlazile u Britaniju, a Ukrajina bi zauzvrat dobila britanske projektile Storm Shadow. Britanija je, naime, Njemačkoj ponudila razmjenu krstarećih projektila koja bi njemačkoj vladi omogućila način prevladavanja zabrinutosti oko predložene isporuke dalekometnih projektila Ukrajini, izvijestio je u srijedu list Handelsblatt.

Dugoročnije gledano, poziv na buđenje Njemačkoj, ali i ostatku Evrope, dolazi u obliku američkih izbora. U Berlinu raste svijest o utjecaju koji bi pobjeda Donalda Trumpa mogla imati na financiranje NATO-a i evropsku vojnu strategiju prema Rusiji.

“Ako Trump pobijedi, morat ćemo se toplo obući. Trebamo potpuno opremljenu vojsku. Trebam nam velik broj vlastitih bespilotnih letjelica, ali i pojašnjenje o tome hoće li američki atomski štit ostati na mjestu”, rekao je nedavno Markus Söder, čelnik CSU-a.

Söder je rekao da bi bio za ponovno uvođenje vojnog roka, ali da bude obavezan samo za muškarce, kao što je ranije bio slučaj,pišu Vijesti

Karl-Theodor zu Guttenberg, koji je obnašao dužnost ministra odbrane pod Angelom Merke, jučer je rekao da je “prokleta dužnost” Njemačke pripremiti se za ruski napad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh