Vijesti

Subvencija za mlade Mostarce: Pri kupovini prve nekretnine dobijaju 100 KM po kvadratu

Grad Mostar pripremio je odluku o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade porodice na području Grada Mostara.

Prema odluci, koja će biti dostavljena Gradskom vijeću na usvajanje, Grad će subvencionirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu 100 KM po kvadratnom metru stambene površine, s tim da će se subvencionirati najviše do 75 kvadratnih metara stambene površine po korisniku subvencioniranja.

Kad je u pitanju kupovina nekretnine, uvjet je da prodavac ”nije u srodstvu s podnosiocem zahtjeva niti u srodstvu s njegovim bračnim partnerom u uspravnoj liniji, niti u pobočnoj liniji do trećeg stepena srodstva”. Uvjet za podnošenje zahtjeva imat će bračni partneri koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 38 godina, odnosno da jedan od bračnih partnera nije stariji od 38 godina, ali i da nijedan od bračnih partnera nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u Bosni i Hercegovini, niti u inozemstvu, piše Bljesak

Stambena nekretnina koja je predmet prijave mora se nalaziti na području grada Mostara, a oba bračna partnera moraju imati prebivalište i živjeti na području grada Mostara, a barem jedan od bračnih partnera mora imati prebivalište i živjeti na području grada Mostara tokom posljednje tri godine od dana raspisivanja javnog poziva.

Uvjet je i da se kupovina obavlja nakon objavljivanja javnog poziva za subvencioniranje prve nekretnine i da kupci imaju zaključen ugovor o kupoprodaji stana/kuće u obliku notarski obrađene isprave nakon objavljivanja javnog poziva. Uvjet je i da se gradnja, odnosno kupovina stambene nekretnine finansira kreditnim sredstvima bračnih partnera, podnosilaca zahtjeva, s tim da je kredit namjenski za kupovinu predmetne nekretnine (u iznosu od minimalno jedne polovine vrijednosti nekretnine) kao i da nisu ranije ostvarili pravo na subvencioniranje prve stambene nekretnine.

Ranije je objavljeno kako će se za subvenciju mladima za kupovinu prve nekretnine i pomoć roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće iz budžeta Grada Mostara izdvojiti 800 hiljada KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh