Vijesti

Palestinski ljekar ,Hani nećakinji, morao amputirati nogu bez anestezije

Moglo je biti i gore, ali zahvalna sam na ovoj situaciji. Želim da rat stane. Zar oni ne vide našu situaciju, zar ne znaju šta znači rat?

Izraelski napadi na blokirani Pojas Gaze se nastavljaju. U jednom od izraelskih napada izvedenih u petak, bombardovana je kuća porodice Bseiso u gradu GaziU napadu je teško povrijeđena 16-godišnja Palestinka Ahed. Zbog izraelske okupacije, iako je kuća udaljena samo pet minuta od bolnice Al-Shifa, do nje nisu mogli stići kako bi joj se pružila medicinska pomoć.

Imala je sreću da je u kući bio i njen amidža, ljekar Hani Bseiso. Pomoć joj je pružio na stolu u kuhinji.

Hani Bseiso, koji radi kao ortopedski hirurg u bolnici Al-Shifa, morao je da zaustavi krvarenje kuhinjskom opremom kod kuće i da djevojčici amputira desnu nogu bez anestezije.

Nakon povlačenja izraelskih snaga, Ahed je odvezena do bolnice gdje su joj izvađeni geleri iz noge.

– Tokom napada na mene se srušila kuća, a noga mi je zaglavila ispod frižidera. Nisam se mogla izvući – ispričala je Ahed.

Kako je kazala, amidža joj je pomogao da se izvuče. Znala je da joj je noga u lošem stanju, ali pitala ga je da li je može spasiti. Nažalost, nije bilo pomoći,piše Avaz

– Stalno sam plakala, a dok su mi amputirali nogu, pokušavala sam da se smirim učeći Kur’an. Nemam šta da kažem, to je bila moja sudbina. Moglo je biti i gore, ali zahvalna sam na ovoj situaciji. Želim da rat stane. Zar oni ne vide našu situaciju, zar ne znaju šta znači rat? Tražimo pomoć svih naroda da okončamo rat – poručila je palestinska djevojčica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh