Vijesti

Otac Maide Džafić: Zar život moje kćerke vrijedi godinu zatvora?

Općinski sud Tuzla proglasio je krivom doktoricu Melihu Zahirović Suljić, specijalisticu infektologije na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla za smrt djevojčice Maide Džafić te je osudio na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM koju je dužna uplatiti roditeljima.

U augustu 2020. godine, doktorica nije primila Džafić na bolničko liječenje, uslijed čega je, zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja, djevojčica i preminula.

– Doktorica je obavljajući svoju djelatnost, iz nehata primijenila očito neprikladan način liječenja i time prouzrokovala znatno pogoršanje zdravstvenog stanja kod jedne osobe, a usljed čega je prouzrokovala smrt te osobe čime je počinila krivično djelo protiv zdravlja ljudi, kazao je prilikom izricanja presude sudija Jasmin Junuzović.Doktorica se danas nije pojavila na izricanju presude, a roditelji nisu krili nezadovoljstvo visinom kazne.

– Ja se osjećam poniženo. Život jednog djeteta da vrijedi godinu dana. To je sramno za ovu državu, sramno za ove ljude koji nas predstavaljaju i koji sjede u institucijama. Je li ih stid izaći na ulicu i pogledati drugu djecu koju bi trebali zaštiti? Za mene ovo nije nikakva satisfakcija. Veoma sramna odluka. Šta njome poručuju? Život jednog djeteta za godinu dana, rekao je Miralem Džafić, ogorčeni otac.Njegovo dijete kao da nije ni postojalo, nastavlja.

– Ja ne znam šta nas čeka. I do vas je i do nas je. Ne mogu da razumijem ovaj svijet. Zašto smo sebi dopustili ovo stanje? Nemam riječi, naglašava otac.

Sud je olakšavajuću okolnost, između ostalog, naveo što je doktorica izrazila porodici saučešće.

– Ona se nama cerekala. Jadno. Poslije tri godine od smrti djeteta da ona nama saučešće izražava. Sramota. Ovo nije dobra slika koja je danas prezentovana u sudu. kazao je otac i najavio žalbu na prvostepenu presudu.

Podršku roditeljima Maide Džafić danas je dala i grupa roditelja koji godinama traže pravdu za svoju djecu poput Muriza Memića iz Sarajeva koji godinama traži pravdu za ubijenog sina Dženana Memića.Došao sam dati podršku Džafićima, ali znamo kakvo je stanje u državi, u pravosuđu i vidite sramnu visinu kazne. Godina dana se može platiti, dječiji život toliko vrijedi. Ja se osam godina borim da dokažem i dokazali smo kakvo je stanje u pravosuđu, ispričao je Memić te dodao da su rađeni i evropski izvještaji o tome, no, ništa se ne mijenja.

Slično misli i Davor Dragičević koji ne odustaje od borbe za istinu i pravdu za njegovog sina Davida.

– Ovo je tragična i upozoravajuća situacija o pravosuđu. Ovdje su roditelji ubijene i stradale djece koji su jedina podrška jedni drugima. Ostali smo bez podrške državnih institucija. Ja i grupa “Pravda za Davida” kao roditelj djeteta koje je ubijeno, apsolutno ne vjerujem odavno, a sada sa ovom presudom, ni sekunde u pravosuđe, naglasio je Dragičević.

On je poručio da sva ta situacija ne vodi vladavini prava već jednoj velikoj anarhiji, a da za roditelji ni danas ni sutra nema riječi utjehe.

Na izricanju presude je rečeno da je doktorica kriva jer je teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Iako je doktorica u međuvremenu penzionisana, optužnica koju je protiv nje podiglo Tužilaštvo TK, odnosi se na događaje koji se vezuju za nesavjesno liječenje koje je uzrokovalo smrt petnaestogodišnje maloljetnice Maide Džafić iz Gračanice u augustu 2020. godine u UKC-u Tuzla. Osuđena doktorica dužna je ostecenim roditeljima isplatiti po 20.000 KM kao i troškove suđenja u roku od 15 dana poslije pravosnažnosti presude,pišu Vijesti

Ovo je prvostepena presuda i sve strane imaju pravo žalbe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh