Vijesti

Meteorolog koji je najavljivao superćelijske oluje upozorava: Jaki vjetrovi idu prema Evropi

Nakon što je na Islandu sinoć eruptirao vulkan nakon višesedmičnih zemljotresa te je iz grada Grindavika evakuirano 4.000 ljudi, o svemu se oglasio meteorolog Ivan Ristić, koji je ljetos upozoravao na superćelijske oluje.

Ristić je za Blic rekao da će i stanovnici Balkana na neki način osjetiti posljedice erupcije na Islandu.

Taj dim ide u atmosferu i to je povezano i s meteorologijom. Jaki vjetrovi sjeverozapadni idu prema Evropi. Doći će i do nas. Dim ide baš u dio gdje lete avioni i postaje opasno. Dim odlazi u atmosferu, a jakim vjetrovima koji dolaze s Islanda doći će do Europe. Mi u Srbiji ćemo pri tlu imati smog, a gore taj vulkanski dim, rekao je meteorolog Ristić.
Podsjetio je i na velike klimatske promjene koje nas očekuju. Kaže da će ljeto biti od maja do listopada, a aktivni su i svi vulkani. Ističe da su sada sve oči uprte u Italiju gdje se čeka aktivnost supervulkana koji je veoma opasan,prenosi hayat.

Italija je najopasnija, tu je supervulkan koji se budi na hiljadu godina. Sada je 900. godina, očekuje se erupcija u narednih 100 godina – zaključuje Ristić za Blic.
Podsjetimo, upravo je on ovog ljeta upozoravao da u narednom periodu Srbiju očekuju tropske temperature, ali i opasnost od superćelijskih oluja s ogromnom snagom. Stručnjaci ih, kaže, uspoređuju s jačinom atomske bombe, a od takve se oluje nije moguće nikako zaštititi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh