Vijesti

Ko je kavčanin Mladen Samardžija, koji je “pao” na Jahorini: Jedan od najtraženijih bjegunaca, u lancu krijumčarenja droge bio zadužen za heroin

Poslije nekoliko godina koje je proveo u bjekstvu, na Jahorini u Bosni i Hercegovini, uhapšen je Mladen Samardžija, navodni član kavačkog klana. On je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Slovenija, zbog trgovine narkoticima.

Njega su u akciji “Tokio” uhapsili pripadnici policije Republike Srpske, a Samardžija je saslušan u Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Iz tužilaštva je saopšteno da je Samardžija bio pod prismotrom već neko vrijeme, a zanimljivo je da mu je društvo praviila i Tijana Tegeltija, bivša supruga predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i i Hercegovine, Milana Tegeltije i ona je takođe saslušana. Zanimljivo je da je akcija hapšenja izvedena baš na Jahorini, gdje su već nekoliko puta boravili istaknuti članovi kavačkog klana. Svojevremeno je na ovoj planini zimovala i supruga vođe kavačkog klana Tamara Zvicer sa tijelohraniteljima, pa je tada uhapšena i ekipa bliska škaljarskom klanu, za čije pripadnike se sumnjalo da su nadzirali kretanje „prve dame“ kavačkog klana.

Kako navodi Nova.rs, za Samardžijom međunarodnu potjernicu raspisala je Slovenija, nakon razbijanja grupe dilera koja je djelovala u toj zemlji, a u čijem vrhu je bio upravo on. Iako je prvenstvena djelatnost kavačkog klana šverc i prodaja kokaina iz Južne Amerike u zemljama Zapadne Evrope, Samardžija je bio specijalizovan za drugu vrstu droge – heroin.

U okviru akcije „Tokio“, koja je izvedena u saradnji sa evropskom policijskom agencijom Evropol, zaplijenjeno je više od 120.000 evra, oko 8.000 konvertibilnih maraka, 6 mobilnih telefona, 4 pištolja i 189 metaka, laptop, ali i rokovnici sa bilješkama, koje se najverovatnije odnose na prodaju droge. Oduzeta su i dva skupocijena ručna sata. Uhapšeni pripadnik kavačkog klana nalazio se u bjekstvu tri godine, a nalazio se na Evropolovoj listi najtraženijih bjegunaca.

Samardžija je bio istaknuti član ćelije kavačkog klana koja je djelovala u Sloveniji, a inače ima i slovenačko državljanstvo. U njihove redove uspjeli su da se infiltriraju prikriveni islednici koji su radili kao kuriri koji su prenosili drogu ili novac, ali i kao kupci. Jedan od njih je „kupio“ dva kilograma heroina od Samardžije, a tražio je da droga bude spakovana u 4 paketa od po 250 grama i od po pola kilograma.

Zanimljivo je da je Samardžija tada, kao brižni prodavac, upozorio da se radio o heroinu visoke čistoće koji treba razblažiti prije prodaje a ponudio je i da pošalje uzorak robe kupcu na testiranje.Policajci – tajni agenti, koji su se infiltrirali u organizaciju kao kuriri i kupci, godinu dana su sakupljali dokaze. Na paketima heroina koje je dobio navodni kupac, policija je pronašla otiske prstiju Mladena Samardžije. Inače, grupa koju je on predvodio, slovenačka policija sumnjiči za šverc oko 790 kiloograma kokaina.

Samardžija je bio u bjekstvu, ali nije bio besposlen već je nastavio da preprodaje drogu. U saopštenju policije Republike Srpske, saopšteno je da su Samardžija i njegova grupa sumnjiče za šverc oko 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina na teritoriji BiH, Crne Gore i Srbije,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh