Vijesti

Više od 22.000 zračnih udara u Gazi od početka rata, 250 u posljednja 24 sata

Izraelske odbrambene snage kažu da su izvele više od 22.000 zračnih napada u Gazi od izbijanja rata protiv Hamasa 7. oktobra.

Enklava je bila pod gotovo stalnim bombardovanjem, a Izrael tvrdi da je gađao samo vojne ciljeve.

Ministarstvo zdravlja u Gazi predvođeno Hamasom kaže da je oko 18.000 Palestinaca ubijeno od početka rata, a Izrael tvrdi da su te brojke dramatično napuhane.

IDF je saopćila da je 3.500 od tih 22.000 napada izvršeno nakon prestanka sporazuma o prekidu vatre početkom mjeseca. Dodali su da je u posljednja 24 sata gađala oko 250 ciljeva u pojasu Gaze, uključujući skladišta oružja, tunele i druge lokacije.

Udari su izazvali veliku štetu na infrastrukturi širom enklave, primoravši oko 1,9 miliona ljudi da napusti svoje domove, prema agencijama UN-a.

Istodobno, Ujedinjeni narodi ne prestaju pozivati na humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze u kojem je, od početka sukoba prije dva mjeseca, 85% stanovnika moralo napustiti svoj dom.

– Brašna nema tri-četiri dana. Život je postao težak. Nema ni hrane ni vode. Patimo. Uvjeti za život su nikakvi, čak i gori od toga – rekao je Saed Al-Ramlawi, stanovnik pojasa Gaze,pišu Vijesti

– Suočeni smo s ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sustava. Stanje se ubrzano pretvara u katastrofu s potencijalno dalekosežnim posljedicama za Palestince u cjelini te za mir i sigurnost u regiji. Pozivam Vijeće sigurnosti da spriječi humanitarnu katastrofu – kazao je Antonio Guterres, glavni sekretar UN-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh