Vijesti

Papa Franjo: Naša budućnost ovisi o sadašnjosti

Papa Franjo apelirao je u subotu na međunarodnu zajednicu da nadvlada nacionalni ego u borbi za zaštitu planeta u svojoj poruci upućenoj svjetskim čelnicima okupljenima na klimatskoj konferenciji COP28 koja se održava u Dubaiju.

Papa Franjo - ap

“S vama sam, jer vremena je malo. S vama sam jer sada više nego ikad budućnost svih nas ovisi o sadašnjosti koju sada biramo”, rekao je poglavar Katoličke Crkve u govoru koji je na skupu umjesto njega održao državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin.

Papa je morao otkazati svoj put u Ujedinjene Arapske Emirate zbog zdravstvenih razloga. Parolin je drugi najviši vatikanski dužnosnik.

Sa željom za proizvodnjom i posjedovanjem, okoliš je pretvoren u predmet neobuzdanog izrabljivanja, rekao je Papa.

“Klima, podivljala, vapi da zaustavimo ovu iluziju svemoći”, dodao je Franjo. Svijet je suočen sa “čvrstim, pa čak i nefleksibilnim pozicijama u svrhu zaštite prihoda i poslovnih interesa”, umjesto prihvaćanja “puta zajedništva, multilateralizma”.

U tom smislu zabrinjavajuće je što zagrijavanje planeta prati opće zahlađenje multilateralizma, uz rastuće nepovjerenje prema međunarodnoj zajednici, rekao je Papa.

Istodobno, čovječanstvo rasipa energiju na brojne ratove u Ukrajini, Izraelu i Palestini i mnogim drugim dijelovima svijeta, na “sukobe koji neće riješiti probleme nego ih samo povećati”.

Umjesto toga, svijet treba iskorak koji nije djelomična promjena smjera, već novi način zajedničkog postizanja napretka. “Sada postoji potreba da se krene iznova. Neka se ovaj COP pokaže kao prekretnica”, rekao je Papa, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh