Vijesti

Građani ne odustaju, nova blokada deponije Uborak

Članovi Građanske inicijative “Jer nas se tiče” i stanovnici naselja sjevernog mostarskog predgrađa, jutros od 7 sati, započeli su novu blokadu deponije Uborak koja godinama radi bez važećih dozvola.

Na terenu su i jake policijske snage.

“Ova odluka uslijedila je nakon, kako navode, nastavka ignorantskog odnosa mostarskih gradskih vlasti prema problemu deponije smrti i svojevrsnoj ekološkoj bombi koja izravno ugrožava živote desetine hiljada građana”, navode iz građanske inicijative.

Iz “Jer nas se tiče” zahtijevaju hitno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju.

”Ministrica turizma i okoliša je prije dva mjeseca formirala jednu grupu koja je imala zadatak da snimi kompletno stanje na lokaciji Uborak, i ja sam član te grupe. Prije mjesec dana sam na osnovu toga rješenja vršio kontrolu stanja na lokaciji i ono što je rekao gradonačelnik Kordić da je ta grupa dala izvještaj i pozitivno rješenje, to nije tačno, to je laž. Ja sam pisao taj izvještaj i stanje na lokaciji Uborak, što se tiče pet članova te Komisije, je katastrofalno”, rekao je jedan od aktivista u reakciji na ranije izjave gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika gradskog vijeća Salema Marića.

Kazao je kako je trenutno stanje na lokaciji je užasno, a gradonačelnik 20. aprila izdaje saglasnost direktoru deponije da se na površini stare deponije, koja se zatvorila prije 15 godina, istresa odnosno deponuje otpad iz sortirnice.

”Kad sam ja bio toj u kontroli bilo je oko 500 do 600 tona otpada, a u ovom trenutku i do 1000 tona. To su činjenice i to je istina i to svi građani Mostara trebaju znati. Podzemne vode dvije plohe su skrenute u podzemlje”, dodao je.

Posljednji put kada su se odlučili na ovakav način rješavanja ovog gorućeg pitanja bilo je u decembru 2019. godine,pišu Vijesti

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić u zajedničkoj izjavi su jučer poručili da je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, da je Inicijativa ta koja opstruira proces i kako neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.

Istaknuli su kako je apsurdno da se Inicijativa zalaže za zatvaranje odlagališta, a zapravo taj proces odugovlači svojim tužbama, te ih optužili da ove aktivnosti provode u političke svrhe.

Uoči ove blokade su najavili da će Grad Mostar iskoristiti sve pravne mogućnosti da se u gradu održe red i zakonitost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh