Vijesti

Velika pobuna u Bruxellesu protiv Von der Leyen: ‘Je li to poruka muslimanima? Uništit će nas!’

850 zaposlenika Komisije i drugih EU institucija poslalo je pismo u kojem šeficu upozoravaju da se previše dodvorava Izraelcima

S obzirom da su stavovi koje šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u zadnjih nekoliko godina bili kontroverzni i radikalni u više važnih pitanja, zapravo nije veliko iznenađenje da je 850 zaposlenika Europske komisije i ostalih europskih institucija potpisao i poslao vrlo neugodno pismo ženi koja bi trebala predstavljati Europsku uniju, štititi interese njezinih članica i svih građana, piše Jutarnji.hr.

Prema informacijama Euroactiva zaposlenici Komisije i drugih EU institucija pismom prozivaju von der Leyen jer je nakon eskalacije novog sukoba na Bliskom istoku prvenstveno stala uz Izrael, dok zanemaruje odnose s Arapima, odnosno muslimanima. Pismo je napisano na tri stranice, a poslano je na adresu šefice Komisije, kao i na razne predstavnike EU institucija, i to 20. oktobra.

Zaposlenici EK snažno osuđuju napad Hamasa na civile, ali procjenjuju kako si europske institucije ne bi smjele priuštiti svrstavanje prvenstveno na jednu stranu, onu izraelsku. Dojam je da je Ursula von der Leyen zauzela pozicije identične onima američkog predsjednika Joea Bidena koji, izgleda, donosi ključne vanjskopolitičke odluke temeljem domaćih istraživanja javnog mišljenja te je radikalnom izraelskom lideru Netanyahuu ponudio empatiju, financijsku i vojnu pomoć, što je izazvalo bijes arapskog svijeta. Nejasno je zbog čega šefica Komisije kao poslušnica u potpunosti slijedi Bidenovu retoriku.

„EU riskira gubitak kredibiliteta“, upozoravaju popisnici prosvjednog pisma Ursulu van der Leyen, te traže lidere Unije da zajedno pozovu obje strane na prekid vatre i zaštitu civila. Zvuči u skladu s europskim i internacionalnim humanitarnim vrijednostima.

“Mi, skupina osoblja Komisije EU-a i drugih institucija EU-a koja osuđuje iz osobnih razloga terorističke napade koje je počinio Hamas protiv bespomoćnih civila (…). Jednako snažno osuđujemo nesrazmjernu reakciju izraelske vlade protiv 2,3 milijuna palestinskih civila zarobljenih u Pojasu Gaze… Upravo zbog ovih zločina, iznenađeni smo stavom koji je zauzela Europska komisija – pa čak i druge institucije EU-a – promičući ono što je u tisku opisano kao europska kakofonija…“ Tvrde nadalje da su jako zabrinuti zbog “ravnodušnosti koju je naša institucija pokazala u proteklih nekoliko dana prema tekućem masakru civila u Pojasu Gaze, nepoštivajući ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo”.

„Ranije prošlog tjedna, Komisija je morala odustati od svoje rane najave povjerenika za susjedstvo Olivera Varhelyija da će prekinuti ‘svu pomoć‘ Palestincima nakon široko rasprostranjenih kritika drugih institucija EU-a i podjela unutar izvršne vlasti EU-a. Neki dužnosnici EU i države članice također su kritizirali von der Leyen, koja je posjetila Izrael prošlog petka (13. oktobra), jer nije izjavila da EU očekuje od Izraela da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava u svom odgovoru na napad, kao što su to učinili drugi čelnici EU“, upozorava pak Euroactiv te tvrde kako im je francuski visoki izvor rekao da je „stajalište država članica izraženo je posebno kroz Vijeće, u ovom slučaju od [visokog predstavnika Josepa Borrella, nakon rasprave između država članica. Podsjećaju i da je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao u utorak (17. oktobra) kako izraelska opsada Gaze, u koju “ne može ući ni voda ni hrana, ne poštuje međunarodno pravo”.

New York Times je pak danas posvetio članak mirovnom skupu u Egiptu gdje više lidera arapskih, europskih i afričkih država raspravljalo kako do onog najvažnijeg – mira i zaustavljanja prolijevanja krvi – te su također primijetili da se Ursula van der Leyen nije udostojila pojaviti na tom skupu nego je poslala jednog od svojih zamjenika.

U ovako kompleksnoj situaciji otvara se pitanje da li Leyen dobiva plaću kako bi povećavala rizike za EU?

Inače na mirovnom skupu u Egiptu nije usvojena deklaracija jer europski predstavnici nisu željeli potpisati tekst u kojem se naglašava izraelsko pravo na obranu. Bez obzira na to, poruke skupa bile su jasne i humane.

„ I unatoč nedostatku deklaracije sa samita, europski dužnosnici rekli su da su čelnici iz Grčke, Cipra, Italije i Španjolske, kao i predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel, jedva čekali pojaviti se u Kairu, makar samo kako bi demonstrirali svojim Arapima partnerima da su zabrinuti za civile u Gazi. U većem dijelu muslimanskog svijeta, odgovor Zapada izazvao je kritike licemjerja i dvostrukih standarda zbog neuspjeha da osudi opsadu i izraelske zračne napade na civile u Gazi – za koje su kritičari rekli da je ista vrsta nasilja koju su zapadne zemlje spremno opisale kao ‘rat zločin‘ kada je Rusija napala Ukrajinu. Ogorčenje zbog tih navodnih dvostrukih standarda bilo je vidljivo na summitu u Kairu, gdje su čelnici arapskih zemalja oplakivali tisuće palestinskih civila koji su poginuli u izraelskim zračnim napadima od 7. oktobra“, opisuje New York Times.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh