Vijesti

VISOKE KAZNE ZA BAHATE VOZAČE NA MJESTIMA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Sve češće, vozači su suočeni s visokim kaznama zbog nepropisnog parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom. Ova nova stvarnost pokazuje odlučnost vlasti u borbi protiv bahatih vozača i zloupotrebe parking mjesta predviđenih za osobe s invaliditetom.

Od polovine godine zakon omogućava visoke kazne za one koji parkiraju na ovim mjestima, odnosno plaća se kazna od 200 KM. Do tada je kazna bila 40, odnosno 20 KM, ako se plati u predviđenom roku. Iako je ta praksa bila prisutna, visoke novčane kazne postale su efikasan način borbe protiv nepropisnog parkiranja.

Policija u glavnom gradu Sarajevu je u prvih šest mjeseci ove godine sankcionirala 1.326 vozača zbog nepropisnog parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom, a čak 21 vozilo je premješteno paukom.U Banja Luci, kazne za nepropisno parkiranje na ovim mjestima povećane su na iznos od 500 KM. Iako se nadalo da će to probuditi svijest kod vozača, udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda, STEP, također smatra da je to povećalo svijest donosilaca odluka o ovom ozbiljnom problemu. I dalje postoje vozači koji ne shvataju koliko je važno da osobe s invaliditetom imaju pristup parking mjestima blizu ulaza u objekte.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh