Vijesti

Hill: Želio bih da Srbija shvati da je Kosovo nezavisna država

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill kazao je u četvrtak kako bi “želio da Srbija shvati i prizna da je Kosovo nezavisna država”, ali je “problem kompleksniji od toga”.

“Ljudi kažu kako Srbija jednostavno treba shvatiti da je Kosovo nezavisna država, preboljeti to i nastaviti dalje. I ja bih želio da ona to uradi, ali je činjenica da je problem mnogo kompleksniji”, kazao je Hill.

Hill je drugog dana Beogradske sigurnosne konferencije (BSC) izjavio da je izuzetno bitno razumjeti što se dogodilo 24. septembra toekom oružnog napada Srba na kosovsku policiju u Banjskoj.

“Sada imamo problem koji mora biti riješen. Ko god da je odgovoran za to, morat ćemo imati političko rješenje, morat ćemo sjesti i shvatiti što je fer”, rekao je Hill.

On je naveo da bi drugi korak bilo smirivanje stanja na sjeveru Kosova i zatim nalaženje političkog rješenja, prenosi Beta.

U napadu koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj policiju Kosova napala je paravojna skupina naoružanih i uniformiranih Srba. Tokom napada poginuo je kosovski policajac, a kasnije su u razmjeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Službena Priština je za napad u Banjskoj optužila Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a službeni Beograd negira umiješanost u te događaje.

Također i pet srbijanski opozicionih stranaka uputilo je pismo visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu u kojem traže da Evropska unija uvede mjere protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a ne protiv Srbije.

Predstavnici opozicionih stranka smatraju da se poslije događaja u selu Banjska sigurnosna situacija na Kosovu ozbiljno pogoršala te da je potrebno konstruktivno angažiranje međunarodne zajednice, uključujući i posredovanje EU,pišu Vijesti

Pet stranaka navodi i da su kršenje ljudskih i manjinskih prava, nesigurnost, svakodnevne prijetnje i brutalnost policijskih snaga prištinskih vlasti, već doveli do iseljavanja srpskog stanovništva s Kosova.

Pismo su potpisali Zoran Lutovac iz Demokratske stranke, Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije, Pavle Grbović – Pokret slobodnih građana, Zdravko Ponoš – Srbija centar – Srce, Dragan Đilas – Stranka slobode i pravde, Nebojša Zelenović – Zajedno, Radomir Lazović – Zeleno lijevi fron


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh