Vijesti

Dugovi pritišću RS: Stižu rate kredita teške preko milijardu KM

Zvanični podaci Ministarstva finansija RS govore da u smislu otplate duga neće biti kritična samo ova godina, nego i naredne godine.

Rata kredita od preko milijardu maraka predviđa se i za naredne dvije godine, a najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju i obveznice emitovane na Londonskoj berzi, te će otplata duga iznositi rekordnih 1,6 milijardi КM.

Ovo je na Facebook profilu objavila predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Ona je dalje naglasila da godinama upozorava na stihijsko, neplansko i nedomaćinsko zaduživanje Republike Srpske koje ugrožava potencijale njenog ekonomskog rasta.

“Zbog tih izjave, a koje su uvijek bile isključivo bazirane na zvaničnim podacima, sugerisano mi je da se odselim u drugi entitet. Nikada nisam govorila o bankrotu, kako mi lažni predsjednik juče imputira na pres konferenciji, jer bankrot države je vrlo složen pojam. Govorila jesam i upozoravala na održivost duga koji ne samo da ugrožava likvidnost budžeta, nego je u srednjem i dugom roku kočnica ekonomskog rasta jer sredstva dobijena zaduživanjem služila su uglavnom za opštu potrošnju”, navela je ona.Ona je uz objavu dala i statistički pregled finansijskog stanja i pozvala da stručnjaci, poput, kako je navela, Zore Vidović objasne da budžet nije prenapregnut, da smo stabilni i da neće biti ugrožena likvidnost budžeta,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh