Vijesti

Ukrajina tvrdi da je oslobodila strateško jugoistočno naselje Robotin

Ukrajina je u ponedjeljak saopćila da su njene trupe oslobodile jugoistočno naselje Robotin i pokušavaju se probiti dalje na jug u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Ukrajina - fena

Ukrajinska vojska saopćila je prošle sedmice da su njene snage podigle nacionalnu zastavu u strateškom naselju, ali da i dalje provode operacije čišćenja.

Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu i da će sada početi brže napredovati, kazao je za Reuters prošle sedmice komandant koji je uveo vojnike u Robotin.

– Robotin je oslobođen – kazala je zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar, a prenosi vojska.

Naselje je udaljeno deset kilometara južno od grada Orihiva na liniji fronta u regiji Zaporožja na važnom putu prema Tokmaku, cestovnom i željezničkom čvorištu pod ruskom okupacijom.

Zauzimanje Tokmaka predstavljalo bi prekretnicu jer se ukrajinske trupe probijaju prema jugu i Azovskom moru, u vojnoj akciji koja ima za cilj da podijeli ruske snage nakon invazije Moskve u punom obimu u februaru 2022.

Maliar je izjavila ukrajinskoj televiziji da se vojnici, koji su počeli svoju kontraofanzivu početkom juna, sada kreću jugoistočno od Robotina i južno od obližnje Male Tokmačke.

Uspjeh Ukrajine u ponovnom preuzimanju Robotina, što Rusija nije potvrdila, uslijedio je nakon medijskih izvještaja o ovomjesečnom sastanku visokih vojnih zapovjednika NATO-a i najvišeg ukrajinskog generala o preoblikovanju ukrajinske vojne strategije, prenosi Reuters, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh