Vijesti

Dramatična deložacija u centru Banje Luke: Protesti, brojni policajci, Stanivuković najavio boravak u vatrogasnom vozilu

Sudsko izvršenje na atraktivnoj lokaciji u centru Banje Luke, gdje je preduzeće “Autoprevoz” danas trebalo da uđe u posjed na prostoru tzv. Stare autobuske stanice, ni nakon višesatne drame nije dobilo zvaničan epilog.

Sudsko izvršenje rađeno je uprkos protestnom okupljanju velikog broja Banjalučana, a na ovom mjestu bilo je pojačano prisustvo pripadnika Sudske policije RS-a.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazao je da mu je rečeno da će u narednih od 20 do 30 dana sa ovog prostora biti uklonjeni automobili, bilbordi, javni toaleti… Kasnije je istakao da nema uvjeta za današnju deložaciju zbog nemogućnosti mapiranja svih tačaka što je samo dijelom urađeno.

– Ovo je nezakonita deložacija – naglasio je.

ad
On je dodao da je ovo jedan od najtežih trenutaka otkako vodi grad.

– Ovo je epicentar Banje Luke. Ovaj kancer prijeti da nas deložira sa dijela Vidovdanske ulice, Muzeja, spomenika Dvanaest beba… Ne možete nam ulice uzimati. Nažalost, ovo je legalizovan kriminal. Ovo je rađeno kad sam ja bio u kolicima, a danas moram da branim. Ući ću u naše vatrogasno vozilo i neću izaći. Pozivam narod večeras u 19 sati i da svaki dan parkiraju ovdje auto potpuno besplatno. Ja se povući neću, ovo se neće dobro završiti – kazao je Stanivuković.

On je potom ušao u vatrogasno vozilo i parkirao ga ispred pripadnika Interventne jedinice Sudske policije RS-a.

U centru Banjaluke, na lokaciji tzv. Stare autobuske stanice, danas u 11 sati zakazan je drugi pokušaj sudskog izvršenja na zemljištu koje je predmet spora između Gradske uprave Banja Luka i preduzeća “Autoprevoz”.

Prethodna deložacija, koja je bila zakazana 13. aprila, odgođena je.

Radi se o atraktivnoj parceli vrijednoj desetine miliona KM u strogom centru grada gdje se nalazi Muzej savremene umjetnosti i galerija, te veliki parking prostor. Spor oko ovog zemljišta traje od 1999. godine.

Nakon niza sudskih postupaka i presuda u korist jedne pa druge strane, banjalučko preduzeće “Autoprevoz” dobilo je pravosnažnu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim se potvrđuje da je sporna parcela njihovo vlasništvo. Nakon što je propao pokušaj predaje mirnim putem, zakazano je sprovođenje prinudnog izvršenja.

Iz “Autoprevoza” su ranije objašnjavali da je predmetno zemljište bilo iskazano kao kapital ovog preduzeća u programu privatizacije koji je usvojen 1999. godine, a koji je nakon toga godinu dana bio na javnom uvidu, te da Grad Banja Luka za to vrijeme nije dostavio prigovor da se to izbaci i time umanji vrijednost firme. U konačnici je takva imovina privatizovana i prodata 2002. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh