Vijesti

Da li će biti RAZORNIH superćelijskih oluja u avgustu? OGLASIO SE METEOROLOG: Evo šta trebate znati!

Avgust će biti umjereniji od jula što se tiče razornih superćelijskih oluja.

Prema najavama meteorologa avgust će biti umjereniji u odnosu na mjesec jul što se tiče vrućina i razornih superćelijskih oluja.

Avgust će izaći iz okvira višegodišnjih prosjeka. Inače, je ovaj mjesec jedan od najtoplijih i sušnijih tokom godine. Prema trenutnim modelima, avgust 2023. biće umjereno topao i prosječno vlažan. Meteorološkinja Milena Lazarević kaže da bi trebalo da očekujemo dva kraća toplotna talasa koji neće biti tako intenzivni kao julski, kao i da se ne očekuje temperatura blizu 40 stepeni.

To potvrđuje i sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u kojoj se navodi da će srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imati vrijednosti iznad prosjeka, odnosno za “samo” 1,3 stepena više u odnosu na višegodišnji prosjek. Tako će u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta iznositi oko 30,7 stepeni Celzijusa.

Lazarević kaže da je prvi toplotni talas prognoziran za 9. avgust i da će biti malo intezivniji nego drugi. Maksimalna temperatura kolebaće se tada oko 35-36 stepeni Celzijusa. “Drugi toplotni talas uslijediće vrlo brzo nakon prvog, već oko 15. avgusta i tada očekujemo nešto prijatniju temperaturu oko 31-32 stepena”, kaže Lazarević.

Kada je riječ o srednjoj jutarnjoj i maksimalnoj temperaturi, ona će biti malo iznad prosjeka ako gledamo višegodišnje podatke. “Srednja jutarnja na teritoriji cijele Srbije kolebaće se oko 20 podeljka, dok će maksimalna biti oko 30”, dodaje ona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh