Vijesti

State Department: Za bolju budućnost prihvatiti činjenice o Genocidu u Srebrenici i drugim zločinima

Američki State Department, putem svog portparola Matthew Miller-a oglasio se povodom 28. godišnjice srebeničkog genocida.

Michael Murphy - memorijalni centar Srebrenica

“Danas se navršava 28 godina od genocida u Srebrenici. Sjedinjene Države su posvećene podršci žrtvama, preživjelima i najmilijima više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine.

Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan i nastavit ćemo podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traženje pravde za ove zločine.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv antisemitizma, ambasadorica Deborah Lipstadt, specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desirée Cormier Smith i ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain danas su u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama solidarizirati se sa ožalošćenima i suprotstaviti se poricanju genocida.

Kako građani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budućnost, imperativ je raditi na pomirenju. Za to je potrebno prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina.

Sjedinjene Države će nastaviti podržavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine.”, stoji u izjavi iz State Departmenta, prenosi Glas Amerike.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh