Vijesti

Blinken: Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog predstavnika od strane Dodika krši se Ustav BiH

Također, jučer se Ambasada SAD u BiH oglasila navodeći da to predstavlja “namjeran napad” na Dejtonski sporazum, Ustav i državu BiH

Državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) oglasio se na Twitteru nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik potpisao Ukaz kojim se suspendiraju odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christiana Schmidta).

– Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlasti visokog predstavnika od strane predsjednika RS Milorada Dodika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i podriva Dejtonski sporazum (Daytonski). Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR, Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter – napisao je Blinken.

Također, jučer se Ambasada SAD u BiH oglasila navodeći da to predstavlja “namjeran napad” na Dejtonski sporazum, Ustav i državu BiH, te da će SAD “pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje smatrati odgovornim za njihove postupke”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh