Vijesti

NIŽU SE PITANJA POVODOM SITUACIJE U LUKAVCU: Može li učenik koji je pucao u nastavnika krivično odgovarati?

Kolike su zatvorske kazne predviđene i kakvo je postupanje institucija predviđeno kada maloljetnik počini krivično djelo u BiH?

Sva ova pitanja postavljaju se nakon stravičnih ubistava u Srbiji, ali u jutrošnjim slučajem iz Lukavca gdje je maloljetnik u školi pucao i teško ranio jednog zaposlenog.

Način postupanja kada maloljetnici počine krivična djela su: hapšenje, sudija određuje mjeru, prestupnici idu u Odgojni centar ili u Zavod. Po Zakonu mogu se izreći odgojne mjere, kazna maloljetničkog zatvora i sigurnosne mjere.

– Ta kazna maloljetničkog zatvora izriče se u trajanju od jedne do deset godina, tačan iznos kazne zavisi od štetne posljedice, od ponašanja, njegovog ranijeg života – sve okolnosti se uzimaju u razmatranje – pojasnio je nedavno za N1 advokat Darko Stojaković.

I takve su odredbe za one koji imaju od 16 do 18 godina. Kada imaju manje – krivično ne odgovaraju, ali procedure postoje.

– U situacijama kada se utvrdi da je počinilac do 14 godina tada se poduzimaju mjere i radnje s ciljem otkrivanja svih aspekata događaja i u saradnji sa nadležnim organom socijalnog staranja preduzimaju se mjere i radnje – navela je Lejla Gazibegović – Begović, iz Odsjeka za maloljetnike Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Te radnje su prije svega resocijalizacijskog karaktera. Iako je trenutna percepcija drugačija, prema podacima u Kantonu Sarajevo broj krivičnih djela koje su počinili maloljetnici se smanjuje. Rezultat je to i procesa rehabilitacije koji se obavlja u Vaspitnom centru. Prestupnici ovdje provedu do tri mjeseca. Problem je period nakon toga.

– Nakon završetka krivičnih sankcija ne znam koliko je uređeno, mislim da nije – da se djeca prate i poslije. Kada bi se to riješilo onda bi to bio pun pogodak i onda bi mogli govoriti o uspješnosti rehabilitacije – ističe Dženan Fejzić iz Vaspitnog centra Kantona Sarajevo,piše Novi

Ono što se takođe sada preispituje jeste i krivična odgovornost roditelja. Rijetki su takvi sudski procesi, a odgovornost teško dokaziva.

– Nije baš lako etiketirati roditelje kao jedine odgovorne za dijete. Dijete je produkt svoje sredine, ne samo roditelja. Roditelj odgaja i usađuje vrednosti, ali dijete ima interakciju sa mnogima – sa drugom djecom, profesorima, na njega utiče celokupno društvo – pojašnjava advokat Stojaković.

Sa tim je saglasan i advokat Ifet Feraget. U isto vrijeme predlaže se da krivična odgovornost maloljetnika bude smanjena na 12 godina. Da li je rješenje povećanje kazni?

– Ukoliko očekujemo da pravosuđe rešava probleme onda smo na krivom putu, pažnju treba posvetiti obrazovanju. Ima nekih koji predlažu da se spusti prag kažnjivosti – to je u potpunosti neprihvatljivo – upozorava Feraget, piše N1.

I to zbog toga što se radi o djeci. Često zanemarenoj. Djeci koja odrastaju u nestabilnim društvima i nerijetko disfunkcionalnim porodicama. Kaznene odredbe prate evropsku praksu, ističu pravnici, ali mnogi drugi društveni aspekti nisu adekvatni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh