Vijesti

Podignuta optužnica zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog nesavjesnog liječenja koje je izazvalo smrt dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, saznaje Istraga.

Optužnica bi trebala biti upućena nadležnom sudu na potvrđivanje.

Prema informacijama Istrage, optuženi su doktor Suad Rožajaca, te dvije doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović. Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija nakon koje je preminula dvogodišnja djevojčica, nije optužen.

Podsjećamo, djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun u novembru 2021. godine operisana je u privatnoj klinici “Bejtović” u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad. Utvrđeno je i da ordinacija nije imala verificiranu opremu.

Djevojčica je nakon operacije prebačena na KCUS, gdje je nakon šest dana kome preminula.

Odbor za medicinsku etiku i deonotogiju Ljekarske komore Kantona Sarajevo ustanovio je da su dr. Suad Rožajac i dr. Jasmina Halimić-Alajbegović radili suprotno Kodeksu medicinske etike i deontologije, a u slučaju operacije u ordinaciji “Bejtović” preminule djevojčice Džen Gadžun.

Zbog propusta koji su učinjeni tokom operacije preminule djevojčice Džene Gadžun u ordinaciji “Bejtović”, a koji su navedeni u izvještaju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kao i na osnovu prikupljenih materijalnih dokaza koje su prikupili advokati Zajedničke advokatska kancelarija Sabina Kadrić i Irma Muhović kao punomoćnici roditelja preminule Džene Gadžun, podnijeli su zahtjeve Ljekarskoj komori KS za utvrđivanje povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja dr. Suada Rožajaca i dr. Jasmine Halimić-Alajbegović,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh