Vijesti

Ambasada SAD: Dodik stavlja budućnost RS pod hipoteku

Ne možemo spriječiti Dodika da nastavi sramotiti sebe i RS, ali će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida, naveli su.

Predsjednik Dodik je, kao i uvijek, u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

– Činjenice o ovoj tragediji potkrijepljene su besprijekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi: elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci. Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička skupina – poručili su iz Ambasade SAD-a.

Smatraju da poricanje genocida u Srebrenici od strane Dodika ne može promijeniti ove činjenice.

– Grubi komentari, puni predrasuda o Srebrenici i drugim osjetljivim temama ne pomažu građanima RS. Oni su pokušaj da se skrene pažnja sa trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u RS; od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike RS kao što su rastuće cijene; i od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost RS pod hipoteku.

Ne možemo spriječiti gospodina Dodika da nastavi sramotiti sebe i RS, ali će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida. Također ćemo nastaviti da podržavamo i sarađujemo sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh