Vijesti

Odobreno više od 4.9 miliona KM za uvezivanje staža 121 radnika rudnika u FBiH

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža 121 radnika zavisnih društava – rudnici uglja u Koncernu EP BiH u ukupnom iznosu od 4.912.635,84 KM.

Odlukom su odobrena sredstva za uvezivanje staža za 120 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 4.903.108 KM, te za jednog radnika kojem su uplaćena sredstva, a nije stekao uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 9.527,84 KM.

Za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje Rudniku uglja Kreka d.o.o. Tuzla odobrava se iznos od 1.138.122,95 KM za 40 radnika, a rudnicima mrkog uglja Kakanj d.o.o. Kakanj 1.394.170,62 KM za 36 radnika, Breza d.o.o. Breza 1.124.081,19 KM za 19 radnika, te Zenica d.o.o. Zenica 994.738,56 KM za 20 radnika i Abid Lolić d.o.o. Travnik-Bila 251.994,68 KM za pet radnika.

Također, Rudniku mrkog uglja Breza d.o.o. Breza odobrava se 9.527,84 KM za uvezivanje radnog staža jednog radnika koji nije stekao uslove za penzionisanje.

Sredstva će se isplatiti iz sredstava zavisnih društava-rudnika uglja u Koncernu EP BiH, a obezbijeđena su Odlukom o odobravanju davanja pozajmica zavisnim društvima-rudnicima uglja od JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, zavisna društva-rudnici uglja u Koncernu EP BiH, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, te Porezna uprava FBiH.

U obrazloženju odluke Ministarstvo je navelo da se Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo obratila Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije sa molbom za donošenje ove odluke, a na osnovu zahtjeva koji su ovom javnom preduzeća dostavila zavisna društva – rudnici uglja, za omogućavanje uvezivanja radnog staža za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje uplatom doprinosa za PIO/MIO, kao i za jednog radnika kojem su uplaćeni doprinosi za PIO/MIO, a nije stekao uslov za penzionisanje.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Donesene i tri odluke o staroj deviznoj štednji
Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, danas donijela tri odluke koje se odnose na staru deviznu štednju.

Prva se odnosi na gotovinske isplate verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji BiH za 2023. godinu. Odlukom se utvrđuju postupci i dinamika gotovinskih isplata ovih verificiranih tražbina. Svakom pojedinom tražiocu, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje na osnovu zahtjeva koji su verificirani do 31.12.2022. godine, isplaćuje se sa Jedinstvenog računa trezora FBiH maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM. Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo finansija prema hronološkom redu u pogledima pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim tražbinama koji se objavljuju u Službenim novinama FBiH i dva dnevna lista.

Druga odluka se odnosi na petnaestu emisiju obveznica Federacije BiH za izmirenje obaveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje. Time se uređuju iznos, uslovi i postupak emisije obveznica radi izmirenja obaveza FBiH po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje, a na osnovu zahtjeva podnesenih do 31.12.2022. godine.

Radi izmirenja ovih obaveza, Federacija će emitirati obveznice stare devizne štednje, u skladu sa ovom odlukom. Iznos emisije obveznica je 5.100.763 KM, a predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog povjerioca. Obveznica je u nematerijaliziranom obliku i vodi se, čuva i prenosi kao elektronski zapis na računu vrijednosnih papira u informacionom sistemu Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH, te imaocu daje pravo naplate glavnice i kamata. Obveznice nose kamatu na glavnicu po kamatnoj stopi 2,5 posto godišnje i koja se obračunava polugodišnje. Vlasnik obveznice ima pravo na pripadajući dio glavnice i kamate obračunate na neisplaćenu glavnicu. Dospijeće obveznica Serije FBIHKA2 u iznosu od 5.100.763 KM je 30.9.2023. godine. Kamatu, odnosno glavnicu Federalno ministarstvo finansija, isplaćuje na dan dospijeća, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dospijeća, prijenosom sredstava na račun vlasnika obveznice. Obračun kamate koja dospijeva 30.9.2023. godine vrši se za šest mjeseci.

Također, danas je donesena i Odluka o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje za koje se ne vrši emisija obveznica. Ovom odlukom je ovlašteno Federalno ministarstvo finansija da realizira obaveze po osnovu računa stare devizne štednje koje su verificirane na osnovu zahtjeva za verifikaciju podnesenih do 31.12.2022. godine, te koje nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM. Odluka o ovim gotovinskim isplatama verificiranih tražbina realizirat će se do visine predviđenih sredstava u Budžetu FBiH za godinu u kojoj se vrši isplata.

Odluke i rješenja
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela Odluku kojom se daje saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za 2023. godinu, u skladu s članom 78. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u procentu od 11,7 posto, te iznosi 18,26 KM.

Data je saglasnost na Finansijski plan Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH za 2023. godinu.

Donesen je i Zaključak o prihvatanju Finansijskog plana Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH za 2023. godinu. Ovaj plan bit će dostavljen Parlamentu FBiH, a radi razmatranja i davanja saglasnosti.

Danas je donesena i Odluka o kriterijima i načinu korištenja sredstava fonda solidarnosti FBiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donesena je Odluka kojom se daje saglasnost za povećanje izloženosti Garancijskog fonda prema ASA Banci d.d. Sarajevo do iznosa koji ne prelazi 10 posto garancijskog potencijala Fonda.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donesena je Odluka kojom je utvrđeno da je izgradnja dionice autoceste Putnikovo Brdo – Medakovo na Koridoru Vc u dužini od 8,5 km od javnog interesa za Federaciju BiH, kao i da je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju objekta, te mu se nalaže da pokrene postupak eksproprijacije nekretnina.

Na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove danas je doneseno Rješenje o uvođenju u posjed eksproprisanih nekretnina prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji za nekretnine eksproprisane Rješenjem Odjela za finansije i nekretnine Grada Mostara, te 12 rješenja o dozvoli ulaska u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine eksproprisane rješenjima nadležne službe Općine Ilijaš.

Nakon izvršenog uvida u Nacrt sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću BiH u Programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021-2027“, koji je Vladi FBiH uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlada je prihvatila mišljenje Federalnog ministarstva pravde kojim nema primjedbi i daje saglasnost na ovaj tekst, te kontakt tačkom/institucijom za ovaj program određuje Federalno ministarstvo pravde.

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma donesene su odluke kojima se uspostavlja i reguliše rad Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda, te Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

Informacije i izvještaji
Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prihvatila Analitički izvještaj Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2022. godinu, a koji će biti dostavljen Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja.

Vlada FBiH prihvatila je izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH za 2022. godinu.

Usvojena je i informacija o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 3.4.2023. godine, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta danas su usvojeni prošlogodišnji izvještaji o radu Fondacije za izdavaštvo, Fondacije za bibliotečku djelatnost, Fondacije za kinematografiju, te Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti. Također, data je saglasnost na planove rada ove četiri fondacije za 2023. godinu.

Danas je usvojen izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2022. godinu, koji će biti dostavljen Parlamentu FBiH.

Vlada je danas usvojila i izvještaj o implementaciji projekata po Programu javnih investicija u Sektoru energije, zaključno sa 31.12.2022. godine, te primila na znanje godišnji izvještaj o radu Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.

Usvojen je i izvještaj o radu Ureda Vlade FBiH za europske integracije za 2022. godinu, kao i izvještaj Federalne uprave civilne zaštite o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u prošloj godini.

Danas je prihvaćen i izvještaj o radu Upravnog odbora Javne ustanove Federalna novinska agencija za period od 1.1. do 31.12.2022. godine.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o evidenciji pristupa i prijenosa podataka o isplatama gotovinskih naknada pojedincima na koje se ne uplaćuju doprinosi od strane federalnih, kantonalnih, gradskih/općinskih organa i drugih institucija koje djeluju u Federaciji BiH u Jedinstveni registar korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi za 2019., 2020., 2021. i 2022. godinu.

Kadrovska rješenja
Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, dala prethodnu saglasnost Skupštini Privrednog društva Aluminij d.d. Mostar za imenovanje Igora Planinića, Vedrana Smiljanića i Zdenka Klepića za članove Nadzornog odbora ovog privrednog društva uime državnog kapitala, na mandatni period od četiri godine. Prethodno je data prethodna saglasnost ovoj skupštini za razrješenje članova Nadzornog odbora uime državnog kapitala, radi isteka mandata. Utvrđen je i tekst zahtjeva za sazivanje Skupštine ovog privrednog društva.

Data je prethodna saglasnost Skupštini privrednog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša za imenovanje Fadila Bihorca, Senada Kljajića, Saliha Dedića, Mirsada Mujanovića i Maria Buntića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Također, doneseni su potrebni akti za poništavanje i ponovno raspisivanje javnog konkursa za izbor i nominovanje kandidata za imenovanje pet članova Nadzornog odbora u ovom privrednom društvu,piše N1

Izmjenjenim Rješenjem o imenovanju Interresorne radne grupe Vlade Federacije BiH za izradu i provođenje Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u FBiH, a u vezi sa implementacijom Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, u ovu radnu grupu imenovan je Murat Baručija.

Data je prethodna saglasnost Skupštini Privrednog društva Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo na prijedlog za imenovanje Rifata Fetića, Majde Omeragić i Davora Bošnjaka za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Prethodno je data prethodna saglasnost Skupštini ovog privrednog društva za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora, radi isteka perioda na koji su imenovani.

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Kenan Osmanagić (Hrvatska pošta d.o.o. Mostar), Jasmina Pašić (Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar) i Adnan Frljak (Unis GINEX d.d. Goražde).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh