Vijesti

Evropski parlament pokrenuo proces ukidanja imuniteta dvojici poslanika

Predsednica Evropskog parlamenta pokrenula je hitnu proceduru za oduzimanje imuniteta dvojici poslanika zbog istrage belgijskih vlasti o korupcionaškom skandalu koji povezuje evropske institucije i Katar.

Evropski parlament - AFP

Evropski parlament saopštio je u ponedeljak, 2. januara, da je predsednica Roberta Metsola zatražila od svih službi i odbora da daju prioritet proceduri, sa ciljem da se ona završi do 13. februara.

„Od prvog trenutka Evropski parlament je učinio sve što je u njegovoj moći da pomogne u istragama i nastavićmo da se staramo o tome da nema nekažnjenih“, rekla je Metsola.

„Odgovorni će videti da je ovaj parlament na strani zakona Korupcija se ne može dozvoliti i mi ćemo učiniti sve da se borimo protiv nje“, rekla je Metsola.

Pres služba Evropskog parlamenta nije objavila imena dvojice evropskih poslanika. Kako navodi agencija Asošijejted pres (AP) koja se poziva na dva izvora upoznata sa slučajem koji nisu smeli da govore javno jer je istraga u toku, u pitanju su Italijan Andrea Kozolino i Belgijanac Mark Tarabela.

Članovi su grupe socijalista i demokrata u Parlamentu.

Tarabela, čija je kuća pretresena prošlog meseca, odbacio je optužbe. AP je tražio komentar od oba poslanika, ali odgovor do objave vesti nije stigao.

Treća poslanica Eva Kaili već je optužena u vezi sa skandalom, u koji su navodno uključeni katarski i marokanski zvaničnici osumnjičeni da su poklonima i novcem uticali na ekonomske i političke odluke.

Tužioci optužuju Kaili za korupciju, članstvo u kriminalnoj organizaciji i pranje novca.

Grčka evroposlanica Kaili iz reda socijalistau pritvoru je od 9. decembra. Njen partner Frančesko Đorđi, savetnik u Evropskom parlamentu, u zatvoru je po istim optužbama, prenosi RSE.

Kaili je razrešena dužnosti potpredsednice parlamenta nakon podizanja optužnice. Ona bi inače uživala imunitet od krivičnog gonjenja, ali je izvedena pred sudiju nakon što je belgijska policija prošlog meseca pokrenula racije u prostorijama širom Brisela i kako se navodi, velike sume novca pronađene su u njenoj kući.

Kaili i Đorđi su osumnjičeni da su radili sa Đorđijevim nekadašnjim šefom, Pjerom Antoniom Pancerijem, bivšim poslanikom EU. Prema nalozima za hapšenje, Panzeri je „osumnjičen da je politički intervenisao sa članovima koji rade u Evropskom parlamentu u korist Katara i Maroka, uz plaćanje“.

Parlament je obustavio rad na dosijeima koji se odnose na Katar jer istražuje kakav je uticaj mogao imati skandal sa podmićivanjem.

Katar oštro poriče umešanost, a Maroko tek treba da odgovori na navode da je njihov ambasador u Poljskoj učestvovao u aferi.

Četvrti osumnjičeni u Belgiji, Nikolo Figa-Talamanka, generalni sekretar nevladine organizacije Nema mira bez pravde, takođe je optužen i zatvoren zbog pomenute afere.

Skandal je privukao pažnju javnosti nakon što je policija pokrenula više od 20 racija, uglavnom u Belgiji, ali i u Italiji. Stotine hiljada evra pronađeno je u kući i u koferu u hotelu u Briselu. Oduzeti su mobilni telefoni i kompjuterska oprema i podaci, podseća AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh