Vijesti

GOTOVO JE S LAGODNIM ŽIVOTOM! SLIJEDI NAJTEŽA KRIZA

Gost Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića bio je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH: Umjesto tri, kupovat ćete jednu majicu!

Ilustracija / Siromaštvo

10,5 milijardi KM je trenutno na računima u Federaciji! Čeka nas težak period! Svijet se još nije oporavio od velike krize 2008. godine!

Poslije ekonomske krize slijede: rast populizma, rast desničarskih politika, zatvaranje zemalja, i na kraju, veliki svjetski rat!

Na početku smo teške krize. Inflacija nije nastala zbog Ukrajine i Korone. Sve je došlo na naplatu još od krize 2008. godine. Imamo inflaciju kakvu nismo imali decenijama! BiH nedostaju bitni makroekonomski alati! Imamo bankarski sistem koji je samoodrživ! 97% depozita čine domaće firme i građani! To su pare naših firmi, naših građana i insitucija, a to je ogromna prednost! Nema razloga da se kamatne stope ponovo dižu!

Nemamo mogućnost direktno zabraniti podizanje kamatnih stopa, ali smo donijeli Odluku u kojoj smo bankama kazali da ne podižu kamatne stope i obrazložili zbog čega. Spriječit ćemo neodgovorne postupke ili neke institucije u pokušaju da ovo vrijeme iskoriste u ostvarivanju profita. Ne može Centralna banka narediti bankama da podižu kamate! Bez stabilnosti bankarskog sektora, ne može biti ni ozbiljne države!

Ovo nije normalno vrijeme, vremena su teška i izazovna! Kada ljudi počnu manje trošiti, pada inflacija. To i jeste cilj, da se smanji potrošnja. Šta god da mi uradimo, ne možemo obuzdati inflaciju. Na kraju smo prehrambenog lanca, slabosti koje imamo kao ekonomija i društvo pojačavaju inflaciju! Članice EU su zadužene iznad 200% BDP-a! BiH je u Evropi među tri najmanje zadužene zemlje!

Novac građana koji je u štednji je siguran! Garantujemo zaštitu depozita svih pravnih i fizičkih lica! 10,5 milijardi KM je trenutno na računima u Federaciji! Nijedan sistem ne bi izdržao masovno povlačenje depozita! Najbolji krediti su oni koji imaju određenu svrhu, a najgori su nenamjenski! Ako se kredit već uzima, treba se odgovorno zaduživati! Sačuvat ćemo državu, građane, privredu, bankarski sistem! Čeka nas težak period! 80-tih smo svi kupovali jednu majicu, pa kad se pocijepa, kupovali smo drugu. Vjerovatno ćemo tako i sada. Moramo se pripremiti na to,prenosi Crnahronika


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh