Vijesti

Stoltenberg: Putin napravio stratešku grešku podcijenivši Ukrajince

Ruska pobjeda bi bila katastrofalna za Ukrajince, ali bi i nas učinila ranjivijima, smatra šef NATO-a Jens Stoltenberg

Ruski predsjednik Vladimir Putin podcijenio je hrabrost Ukrajinaca i podršku njihovih saveznika, kazao je šef NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

”Putin je napravio nekoliko velikih grešaka kada je napao Ukrajinu, strateških grešaka. Jedna je bila što je podcijenio Ukrajince, njihovu hrabrost, predanost da se bore i zaštite zemlju“, kazao je Stoltenberg nakon sastanka s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u Londonu.

Dodao je kako je druga greška bila podcijenjivanje NATO saveznika i partnera u mogućnostima da podrže Ukrajinu.

Tokom posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Stoltenberg će prisustvovati sastanku Združenih ekspedicionih snaga NATO-a u Edinburgu.

”Ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini, to će biti katastrofalno za Ukrajince, ali će i nas učiniti ranjivijima, jer je onda poruka drugim autoritativnim liderima da se mogu izvući i ostvariti svoje ciljeve korištenjem brutalnih vojnih snaga“, kazao je on.

Komentarisao je i rusko povlačenje iz Hersona te kazao kako ostaje da se vidi “šta će se dogoditi na terenu“.

Dodao je kako je Rusija vraćena oko Kijeva, Harkova i Hersona i da je “ohrabrujuće vidjeti kako su hrabre ukrajinske snage sposobne da oslobode dodatnu ukrajinsku teritoriju“.

”Pobjede, uspjesi Oružanih snaga Ukrajine pripadaju hrabrim ukrajnskim vojnicima“, kazao je Stoltenberg.

Dodao je i kako je značajna i podrška koju su pružili Ujedinjeno Kraljevstvo, NATO saveznici i partneri.

Pohvalio je Veliku Britaniju za obuku blizu 30.000 ukrajinskih vojnika.

Generalni sekretar je kazao kako je sastanak sa Sunakom bio dobar i da je ubijeđen da se može računati na Ujedinjeno Kraljevstvo kao vodećeg NATO saveznika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh