Vijesti

Čelnik ukrajinske kompanije Motor Sich osumnjičen za suradnju s Rusijom

Ukrajinske vlasti objavile su snimak u kojima čelnik kompanije Motor Sich, jednog od vodećih svjetskih proizvođača zrakoplovnih motora sa sjedištem u Zaporožju koji je osumnjičen za suradnju s Rusijom, navodno govori da “potpuno razumije” zašto je ruska raketa ispaljena na njegovu fabriku, navodi Guardian.

helikopter / Ilustracija - Reuters

Snimak je objavljen nakon što je Vjačeslav Boguslajev uhapšen u raciji tokom vikenda u njegovoj kući u južnom ukrajinskom gradu Zaporožju. Sumnja se da je ova kompanija, prije i nakon početka invazije, prodavala motore za ruske jurišne helikoptere koji su se intenzivno koristili protiv ukrajinskih trupa.

Kako navodi Guardian, snimak predstavlja “podsjetnik na historijske veze između veterana u industriji naoružanja dviju zemalja i unutrašnje borbe Ukrajine za iskorjenjivanje kolaboracionista”.

Odgovarajući na pitanja novinara u sudu u Kijevu o tome da li je imao ugovore sa kompanijama koje rade sa ruskom vojskom, Boguslajev je rekao da nije u kontaktu sa Rusima.

Njegov advokat izjavio je da Boguslajev ima slab sluh i da još nije preslušao snimke koje su objavile ukrajinske bezbednosne službe. Dodao je da će njegov klijent objasniti svoj stav tokom suđenja.

Sud je odredio dvomjesečni pritvor za Boguslajeva. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh