Vijesti

U petak starta predizborna kampanja u BiH: Čeka li nas “bolji život”

Iako kampanja još zvanično nije počela, Bećirović bi morao pokazati mnogo više energije

U petak zvanično počinje predizborna kampanja u BiH. No, stranke već uveliko održavaju skupove po BiH i dijaspori, obilaze manifestacije, promoviraju se, retoriku prilagođavaju predizbornim ciljevima, uključujući tradicionalno zaoštravanje jezika.

Mobilizacija naroda
Lider SDA Bakir Izetbegović odlučio je koristiti taktiku „mobilizacije“. Nezvanično je ova stranka kampanju počela još u martu, kada je pokušala u dijaspori sakupljati glasove, što je nastavljeno i narednih mjeseci skupovima širom BiH s jasnom namjerom demonstracije brojnosti, koja treba poslati drugačiju sliku nakon osipanja koja su doživjeli.

Glavni narativ kojim SDA izlazi na izbore je onaj o navodnoj masovnoj ugroženosti Bošnjaka. Meta ovaj put nisu samo istočne i zapadne komšije te srpski i hrvatski faktor u zemlji nego i zapadne sile koje navodno žele nametnuti Izborni zakon po Čovićevoj želji. U tom pogledu SDA sebe predstavlja kao jedinu snagu koja je spremna zaštititi bošnjačke interese, otvoreno upirući prstom u svoje suparnike kao nekoga ko je izdao.

S druge strane, s aktivnostima je započeo i Izetbegovićev suparnik za člana Predsjedništva Denis Bećirović, koji je zajednički kandidat opozicije. Iako kampanja još zvanično nije počela, Bećirović bi morao pokazati mnogo više energije i jasnih ideja da bi do izbora razriješio sve dileme oko pobjednika, jer za sada i dalje sve djeluje vrlo beskrvno. Slična situacija je i s drugim strankama trojke, koja, dok SDA održava skupove po BiH i otkriva karte, i dalje djeluje prilično nekoordinirano i neodlučno.

Nešto konkretnije aktivnosti ima SBB, s jasnim porukama koje se tiču potrebe da se društvo okane lažne ratne retorike te okrene investicijama i ekonomskom razvoju. HDZ BiH, nakon trostrukog izbora Komšića u hrvatskom glasačkom tijelu, gotovo da i nema konkurencije, pa ne treba čuditi što svoje aktivnosti koordinira zajedno s HNS-om i više se bavi Izbornim zakonom nego konkretnom promocijom vlastite stranke.

Ne spavaju
Od petka će prestati formalne zakonske stege koje stranke imaju za kampanju. A onda možemo očekivati gradove „ukrašene“ nasmiješenim licima i hiljade poruka o dobrom životu, sigurnoj budućnosti i zaštitama naših naroda od neprijatelja koji nikad ne spavaju.

Nastup na koridama
U Republici Srpskoj, s druge strane, aktivnosti se odvijaju tradicionalno. Milorad Dodik već uveliko obilazi koride i pjeva pod šatorima. Opozicija se i ovaj put protiv Dodika odlučila boriti na njegovom terenu, pa su tako koride odlučili obilaziti i njegovi opozicioni suparnici Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković. Potonji ne zna pjevati, pa je zato na koridi prije nekoliko dana na Manjači odlučio preuzeti ulogu voditelja,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh