Vijesti

Završeni protesti ispred OHR-a u Sarajevu: Građani pozvali Schmidta da se obrati

Okupljeni građani koji su nastavili proteste uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima više puta su pozvali visokog predstavnika Christiana Schmidta da im se obrati

Okončani su protesti ispred Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Bosni i Hercegovini, s kojih je upućen poziv visokom predstavniku Christianu Schmidtu da se obrati građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu su danas, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, nastavljeni protesti građana protiv eventualne odluke visokog predstavnika o izmjeni Izbornog zakona BiH i Ustava, a okupilo se nekoliko desetina ljudi. Uzvikivali su slogane ”Volim te, Bosno“.

Okupljeni su poručili kako je ovo zemlja svih naroda, a jedina podjela može biti “čovjek” i ”nečovjek“. Prisutni su tražili bolje uslove za život, naročito za buduće generacije.

S protesta su upućene i kritike onima koji su mogli doći na demonstracije, a nisu to učinili.

”Ne mogu doći promjene, ako se ne promijenimo i mi sami“, poručeno je s protesta.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se u proteklim danima pojavile u medijima, dio izmjena odnosio bi se na uvođenje cenzusa od tri posto pri izboru delegata u Dom naroda FBiH iz kantonalnih skupština, a predložene su i izmjene načina i rokova izbora predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

OHR se još nije zvanično oglasio o ovome, a informacije o eventualnim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH pokrenule su proteste građana Federacije BiH pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Nekoliko hiljada građana okupilo se u ponedjeljak navečer ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), a protesti su nastavljeni i u utorak ujutru kada se okupio manji broj građana.

Čelnici nekoliko političkih stranaka došli su danas na konsultacije s visokim predstavnikom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh