Vijesti

JEDNOSTAVNI TRIKOVI ZA REZANJE LUKA BEZ SUZA I PLAKANJA: Stručnjaci objasnili načine!

Stručnjaci objašnjavaju da za vrijeme rezanja luka, enzimi iz kore luka ulaze u zrak i mijenjaju svoj sastav te počinju iritirati oči.

Evo kako možeš riješiti taj problem…

Kuhanje s lukom uistinu je mač s dvije oštrice. S jedne strane, luk daje nevjerojatnu količinu okusa svemu, od mesa i sendviča do juha, variva i salata. S druge strane, tjera nam doslovno suze na oči.

Zašto?

Znanost kaže da luk prilikom rezanja ispušta spojeve sumpora u zrak koji iritiraju oči. Dobra vijest je da ipak postoji rješenje! Stručnjaci su smislili sigurne načine rezanja luka koji ti mogu pomoći da doživiš daleko ugodnije iskustvo kuhanja!

Kako narezati luk – bez suza?

Kuharica Leslie Durso podijelila je vrhunski savjet za rezanje luka bez suza na društvenim mrežama, a trik ne može biti jednostavniji: samo primakni dasku za rezanje pored plamena na plinskom štednjaku (ili koristi svijeću, ako je tvoj štednjak električni) i nareži luk.

Ovo je također jedna od taktika popularne kuharice Marthe Stewart. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto ovo funkcionira. Jedan je da sumpor u plamenu može pomoći u spaljivanju nekih od onih nadražujućih spojeva u luku. Druga hipoteza je da, vatra uzima kisik iz zraka, a tako privlači i čestice luka.

Ako ćeš ovo isprobati kod kuće, svakako budi oprezna! Kako Stewart savjetuje, pobrini se da imaš stabilnu površinu na kojoj možeš rezati luk u blizini štednjaka i pazi da dasku za rezanje ne pomakneš preblizu plamenu.

Također, ne zaboravi isključiti plamenik čim završiš s rezanjem.Hladnjak ili zamrzivač mogu biti od pomoći Inače, Stewart ima još nekoliko trikova u rukavu kada je u pitanju rezanje luka. Ona tvrdi da u rezanju luka bez suza, može pomoći čuvanje luka u hladnjaku ili stavljanje u zamrzivač na 15 do 20 minuta prije nego što ga nasjeckaš.

Hlađenje luka prije rezanja usporava proces promjene enzima u plin. Također kuhari preporučuje da luk držiš pod hladnom tekućom vodom tijekom guljenja. Kod rezanja luka važno je i imati oštar nož. Što je nož oštriji, to je rez precizniji i luk otpušta manje enzima. Također možeš nož namazati limunovim sokom jer on smanjuje razinu plinova. Ako ovi trikovi pomažu svjetski poznatim kuharima, sigurni smo da ih vrijedi isprobati!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh