Vijesti

Scholz s Plenkovićem: Izbore u BiH provesti što prije

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Berlinu se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Riječ je o njihovu prvom službenom bilateralnom sastanku, a jedna od ključnih tema bila situacija u Ukrajini, prenosi HRT.

Scholz je Plenkoviću kazao da mu je tema Zapadnog Balkana važna, te komentirao izbore u BiH koje, kako je kazao, treba provesti što prije.

„Mislim da je važno da se što prije počnu razgovori sa Sjevernom Makedonijom oko pristupa EU u praktičnom smislu, ali i u drugim zemljama Zapadnog Balkana neophodan je napredak. Recimo u BiH je važno je da tamo što prije budu održani izbori”, rekao je Scholz.

Plenković je istaknuo visoki stupanj suglasja sa Scholzom o nizu globalnih i regionalnih pitanja. Kazao je kako se sa Scholzom usluglasio u osudi ruske invazije na Ukrajinu te istaknuo kako treba nastaviti pomagati Ukrajini, prenosi RTL.

Plenković je govorio i o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen te kazao da Hrvatska odluku o članstvu u eurozoni očekuje sredinom jula.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh