Vijesti

Johnson: Potpisujemo historijske sigurnosne sporazume sa Švedskom i Finskom

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da danas potpisuje “historijske” sigurnosne sporazume sa Švedskom i Finskom, te da će razgovarati sa zvaničnicima tih zemalja o njihovim ambicijama za NATO članstvo dok se svijet suočava sa “praznom uobraženošću tiranina 21. vijeka”.

Boris Johnson - Standard.co.uk

Johnson je doputovao danas u Švedsku gdje se sastaje sa premijerkom Magdalenom Andersson. Planirano je da također posjeti Finsku u toku dana.

“Rat u Ukrajini nas sve tjera da donosimo teške odluke, ali suverene nacije moraju biti slobodne da donose te odluke bez straha od utjecaja ili prijetnje odmazdom”, rekao je Johnson novinarima tokom zajedničkog obračanja sa premijerkom Andersson.

Izjavio je da će sporazum “još više zbližiti” njihove zemlje kako bi dijelile “više obavještajnih podataka, ojačali vojne vježbe i unaprijedili zajednički razvoj tehnologije”.

“Ovo je sporazum koji naglašava ono što je Švedskoj i Velikoj Britaniji važno i što neće oklijevati da odbrane”, rekao je britanski premijer.

Andersson je izjavila da se radi o “biletaralnoj političkoj dekleraciji solidarnosti”.

“Postoji obostrana želja za produbljivanjem naše saradnje, ne samo u vanjskoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici, već iu trgovini i istraživanju, kao iu drugim oblastima”, rekla je ona.

Istakla je da je partnerstvo Švedske sa Ujedinjenim Kraljevstvom i NATO savezom bilo “ključno u ovim izuzetnim vremenima”.

“Danas poduzimamo još jedan korak ka jačanju naše bilateralne odbrambene i sigurnosne saradnje na strateškom nivou. Premijer i ja smo se dogovorili da se zajedno suočavamo s izazovima u miru, krizama i sukobima. A ako bilo koja zemlja pretrpi katastrofu ili napad, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska pomoći će jedna drugoj na različite načine”, rekla je ona. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh