Vijesti

Rusi u ofenzivi, šef UN-a došao u Ukrajinu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres stiže danas u predgrađe Kijeva, u Buču, Irpin i Borodjanku, poprišta zločina za koje Ukrajinci optužuju rusku vojsku, u trenutku kada Moskva nastavlja svoju ofenzivu na istoku i na jugu Ukrajine.

Kijev optužuje ruske snage da su počinile pokolje, nakon otkrića desetaka trupala u civilnoj odjeći na okupiranim mjestima s kojih se ruska vojska poslije povukla.

Dana 2. travnja novinari francuske novinske agencije AFP-a ugledali su strašan prizor: ulicu na kojoj su ležala trupla ubijenih civila. I UN je potvrdio “ubojstva i smaknuća” 50 civila, nakon dolaska njegova izaslanstva u taj grad.

U srijedu su kanadski zastupnici prihvatili izjavu u kojoj osuđuju “čine genocida nad ukrajinskim narodom” za koje je odgovorna Rusija, ističući da postoje “jasni i brojni dokazi o sustavnim i masovnim ratnim i zločinima protiv čovječnosti”.

UN-ov glavni tajnik stigao je u Ukrajinu iz Moskve, gdje se kod Vladimira Putina zauzeo za primirje “u najkraćem roku”.

Usto je rekao da je “zabrinut zbog izvješća o mogućim ratnim zločinima”, ocijenivši da “zahtijevaju neovisnu istragu”.

Velika Britanija je u srijedu pak pozvala saveznike Ukrajine da pokažu “odvažnost” i povećaju svoju vojnu pomoć, istaknuvši da je rat u Ukrajini “naš rat”, a pobjeda Kijeva “strateški imperativ za sve nas”.

“Teško oružje, tenkovi, zrakoplovi – zavirimo dublje u naše zalihe, ubrzajmo proizvodnju, moramo to učiniti”, pozvala je u srijedu navečer u svom govoru u Londonu britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Ruski predsjednik je pak ponovno upozorio na bilo kakvo upletanje u ukrajinski sukob izvana, najavivši “brz i žestok” odgovor.

Ruske snage koje su prije dva tjedna pojačale ofenzivu na Donbas, priopćile su u srijedu da su bombardirale 59 ukrajinskih ciljeva.

Ukrajinska vojska je istodobno, što je rijedak primjer, priznala rusko napredovanje na istoku, u okolici Harkiva i u Donbasu, rudnom bazenu, kojega dio kontroliraju proruski separatisti od 2014.

“Pred nama su teški tjedni”, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov u priopćenju objavljenom u srijedu.

Reznjikov je rekao da će ruska vojska, “već svjesna svog strateškog poraza, pokušati nanijeti što veće patnje” ukrajinskim vojnicima koje je pozvao da se “ne predaju”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh