Vijesti

Borrell: Situacija je zabrinjavajuća, ali nema podjele BiH

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnsonu politiku Josep Borrell u Minhenu je na sigurnosnoj konferenciji na pitanje N1 komentarisao stanje u BiH i aktuelnu krizu.

Borrell poručuje da je kriza zabrinjavajuća, ali da nema podjele BiH.

– Situacija u BiH je sigurno zabrinjavajuća. Zabrinjavajuća nego ikada prije, nikada nije bila laka. Sada se osjete centrigualne sile. Razgovarao sam sa Dodikom i podsjetio ga da se moramo sastati zbog razgovora, diskusija – kazao je Borrell.

Prema njegovim riječima, lideri RS-a i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne,prenose Vijesti

– I da nastavimo procese u skladu s dogovorima i da izbjegnemo diskriminaciju. Naravno, ovaj proces ustavnih i izbornih promjena će biti dug. Mogu jedino pozvati na odgovornost njihovih političkih lidera da ispune reforme i mogu vas uvjeriti da smo u bliskoj koordinaciji sa SAD-om po pitanju Srbije i izdali smo ozbiljno upozorenje da nećemo dozvoliti podjelu ove republike – kazao je visoki predstavnik EU.

Podsjetimo, Borrell će sutra predsjedavati sastankom Vijeća za vanjske poslove EU na kojem će se pored ostalih tema, a u prvom redu Ukrajine, naći i situacija u Bosni i Hercegovini.

Odmah po završetku sastanka Borrell će javnost upoznati s njegovim zaključcima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh