Vijesti

Čović: Bili smo jako blizu, moramo preuzeti odgovornost

U Neumu su okončani pregovori o ograničenim izbornim i ustavnim reformama

No image - Haber.ba

U ovom formatu razgovori su završeni, rekao je lider HDZ-a Dragan Čović i dodao da određenih pomaka ima.

– Oko rješenja problema Doma naroda i Predsjedništva BiH dobili smo prijedlog rješenja od kolega iz bošnjačkog naroda. Kako dalje, to je pravo pitanje. Nama je ostavljena mogućnost da sami približimo stavove, prije svega oko Predsjedništva BIH i Doma naroda – rekao je Čović.

On je rekao da sve ono što je stavljeno kao zadatak nije urađeno.

– Ulazimo nepripremljeni u izborni proces. Ja sam duboko vjerovao da možemo stvoriti novi ambijent. Sada ćemo imati pravo politički posao kako dalje – kaže Čović.

Dodaje da se mora preuzeti odgovornost.

– U nekom elementima su zaista nedostajale nijanse. Osobito oko Predsjedništva i Doma naroda, bili smo jako blizu – poručio je Čović.

Istilče da što se tiče HNS-a, ponuđeno je osam ili devet modela za Predsjedništvo.

– Jutros smo predlagali elektronski model u Federaciji BiH sa dvije izborne liste. Dobili smo onda i prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da uz jedan ozbiljan rad da smo ovo uradili prije šest mjeseci, danas bismo imali dogovor. Oko Doma naroda mi smo predlagali 16 plus 1 model, da 16 ide po modelu brojnosti, a da 17-og biraju sve županije. Što se tiče reduciranja ovlasti, mi smo ponudili rješenja na koje nismo dobili odgovor – poručio je Čović,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh