Vijesti

NOSITE TORBU NA JEDNOM RAMENU? NEUROLOG UPOZORIO, MOŽE DOĆI DO KOMPLIKACIJA!

Neurolog je objasnio šta se dešava ako stalno nosite torbu na jednom ramenu

Velika torba - Ljepota.ba

Većina žena (a i muškaraca) nosi torbu isključivo na jednom ramenu. Nekada dešnjaci biraju lijevu stranu kako bi dominantnom rukom iz tašne izvukli sve što im je potrebno, a nekada baš biraju onu stranu koja im je “jača” – dakle lijevoruki lijevu, a desnoruki desnu. Bilo kako bilo, rijetko se dešava da mijenjaju rame na kojem će nositi teret. Međutim, ono što vama djeluje sasvim prirodno zapravo može biti veoma štetno po zdravlje, neurolozi upozoravaju.

Kako ističu, ako stalno nosite torbu na jednom ramenu rizikujete da izazovete prenaprezanje mišića na suprotnoj strani. Neurolog i osteopat Vladimir Belaš upozorio je šta sve može da vam se desi u ovom slučaju:

U predjelu cervikotorakalnog spoja ima mnogo krvnih sudova, nerava i drugih važnih dijelova organizma. Ako nosimo torbu na jednom ramenu, onda kaiš može da pritisne ove dijelove. Rameni pojas pada nadole, grudni dio i karlica se pomjeraju u jednu stranu, a to uzrokuje prenaprezanje mišića na suprotnoj strani. Jednostavno rečeno, mišići pokušavaju da se stegnu kako bi izbjegli veće krivljenje, da se vrate, da ‘povuku’ tijelo u normalan položaj – kaže stručnjak .

Ovo će vremenom dovesti ne samo do estetskih problema, već i bolova u mišićima ramena i grudnog koša.

Prilikom iritacije ili pritiskanja vrata mogu da se pojave glavobolje, a što će dalje izazvati nove probleme – zaključio je dr Vladimir. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh