Vijesti

U Neumu nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer sa političarima iz BiH u Neumu danas nastavljaju pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Neum - N1

Danas bi se pregovorima trebali priključiti i predstavnici stranaka iz Republike Srpske. Kako su ranije najavili, SDP BiH, Naša stranka i DF neće učestvovati u pregovorima. prneosi “N1“.

Podsjetimo, jučer su Eichorst i Palmer razgovarali sa predstavnicima stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH.

Eichorst je jučer kazala da je napravljen okvirni dokument od 17 strana.

“Iza nas je kvalitetna i dobra diskusija, ostvarena kroz razgovor subjekata koje su nam se pridružili. To je dobra prilika da čujemo različite stavove i viđenja. Nakon sinoćnjih razgovora, danas se diskusija nastavila sa temom unaprijeđenja izbornog procesa. Radi se o dokumentu od 17 strana, koji su timovi saradnika objedinili kroz različita viđenja i ideja. Ti dokumenti će dalje prolaziti ekspertski uvid i analizu, jako puno posla je pred nama, ali zaista imamo priliku da svjedočimo zaista ovim konstruktivnim pristupima i viđenjima svih učesnika. Jako puno posla je pred nama, jako puno tema, nadam se da ćemo imati još priliku da radimo i nadamo se uspješnom ishodu”, navela je ona jučer.

Palmer je poručio da je još mnogo posla pred njima, ali da se dobro počelo.

“Posebno nam je drago što su tu s nama eksperti Venecijanske komisije i Varšavske komisije. Kakav god dogovor da se postigne i pronađe rješenje, bitno je da budu usklađeni sa najvišim standardima u čemu će nam pomoći eksperti. Mnogo je posla pred nama, ali dobro smo počeli“, istaknuo je Palmer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh