Vijesti

Dok EU razmatra sankcije: Dodik objavio plan, opozicija tvrdi da odustaje

Posebna sjednica NSRS koja je trebala biti posvećena tzv. vraćanju nadležnosti je prolongirana.

Iz opozicije u RS smatraju da je ovim činom jasno priznata kapitulacija Milorada Dodika nakon sastanka s Eskobarom.

Od titana do patuljka i miša

– Već tada je bilo jasno da je, dok se u javnosti prikazivao kao „titan“, na sastanku s Eskobarom pretvorio u poslušnog patuljka – istakao je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

On smatra da sve što Dodik trenutno jasno pokazuje je da oni neće uraditi ništa konkretno na vraćanju nadležnosti i pita – Sjeća li se više iko Dodikovih velikih najava da će ukinuti Sud BiH i Tužilaštvo BiH?!

– Politički cirkus u režiji Milorada Dodika odavno nije zabavan, košta nas mnogo i previše i što je nagore – postaje poguban za Republiku Srpsku“ – zaključio je Šarović

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže da kada Dodik pompezno najavljuje, znači samo jedno: niti Vojske Republike Srpske, niti zakona, ni informacija, ni zaključaka, ni oktobra, ni novembra, upitan je i decembar.

– Tresla se gora, a izrodio se, ponovo, pravi miš, prevarantski – Milorad Dodik, rekao je Borenović

Borenović dodaj da se od 140 zakona, vraćanja nadležnosti, svakodnevnih najava sudbonosne sjednice NSRS na kojoj će tobože niko drugi do prvi dezerter i ratni profiter Milorad Dodik Republici Srpskoj vratiti vojsku i druge nadležnosti, spalo prvo četiri informacije sa par zaključaka, da bi se na kraju odustalo i od toga, kao i od same sjednice.

Dodik ipak nastavlja!?

No, s druge strane ove četiri informacije i jedna deklaracija se odnose na oduzimanje nadležnosti državi Bosni i Hercegovini.

Narodna skupština Republike Srpske objavila je ključne dokumente koji će biti razmatrani na posebnoj sjednici, a koji se odnose na “prenos” nadležnosti na nivoa BiH na nivo tog entiteta.

Zapravo, radi se o rušenju SIPA-e, OSA-e, Oružanih snaga i Uprave za indirektno oporezivanje. Također, za razliku od dosadašnjeg Ustava koji navodi da je glavni grad RS-a Sarajevo, novi Ustav bi propisivao da je glavni grad ovog entiteta Banja Luka, a Pale prijestolnica Republike Srpske.

Slijede li sankcije

Ministri vanjskih poslova EU ċe na sastanku 15. novembra, raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na BiH na čemu je insistirala Njemačka.

Diplomatski izvori su potvrdili da je iz Berlina najavljeno da bi šef njemačke diplomatije spomenuo moguċnost sankcija protiv politčara u bh. entitetu Republici Srpskoj koji izjavama i akcijama ugrožavaju Daytonski sporazum.

Za europarlamentarku iz grupacije Zelenih (Nizozemska) Tineke Strik, nema dilema. Ona smatra da bi Evropska unija trebala biti stroža prema provokacijama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ne nagrađivati ga zbog čega je jasno pozvala na finansijske sankcije Dodiku kako bi se zaštitio integritet Bosne i Hercegovine,pišu Vijesti

– Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sada pregovaraju o dogovoru u kojem se čini da popuštaju pred nekim zahtjevima Dodika i predstavnika Hrvata da smire situaciju. Postoji veliki rizik da će kompromis učvrstiti etničke podjele u zemlji i time samo pogoršati političku krizu – smatra Strik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh