Vijesti

Bečka policija traži zaposlenike sa stranim porijeklom

Policija u Beču traži oko 600 novih uposlenika godišnje. Od 2007. godine Bečka policija u saradnji sa Odjeljenjem za integraciju kroz promotivne događaje “Potreban si Beču!” pokušava da pridobije zaposlene sa stranim porijeklom.

Austrijska policija - Ilustracija/Nezavisne.com

Svake godine Odjeljenje za integraciju organizuje četiri događaja pod sloganom “Potreban si Beču!” (Wien braucht dich!).

Na događaje su pozvani svi građani sa migracijskim porijeklom, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

„Beč je raznolik grad i tu raznolikost želimo prenijeti u sve sfere života. Projekat zapošljavanja Bečlija sa stranim porijeklom je važan korak ka dobrom suživotu u Beču. Građani koji imaju strano porijeklo daju svoj doprinos kroz različita iskustva i znanje stranih jezika što u policijskom poslu predstavlja prednost. Također je značajno da se raznolikost vidi u organima izvršne vlasti kako bi se uklonio strah i izgradilo povjerenje kada je u pitanju osjetljiva tema bezbjednosti“, izjavio je Christoph Wiederkehr, zamjenik gradonačelnika i član gradskog vijeća zadužen za integraciju.

Preduslov za prijavu na radno mjesto je austrijsko državljanstvo, a zemlja rođenja nije presudna. U toku postupka upošljavanja provjeravaju se fizička spremnost, znanje njemačkog i matematike. Svi koji uspješno završe testiranje mogu započeti dvogodišnju policijsku obuku. prenosi “Radiosarajevo“.

U policiji se trebaju naći predstavnici svih etničkih grupa u Beču kako bi došlo do razmjene iskustava i upoznavanja različitih kultura. Međutim pored lične koristi tu je i strateška prednost, jer znanje i iskustvo uposlenika sa migracijskim porijeklom za policiju pruža dodatnu vrijednost prilikom opservacije, ispitivanja i umrežavanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh